Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Příběhy OH: Tři zlaté údery Teofila Stevensona

Praha - Kubánec Teofilo Stevenson získal jako jediný boxer supertěžké váhy tři zlaté olympijské medaile. Po posledním triumfu v Moskvě 1980 asi pomýšlel na další triumfy pod pěti kruhy, jenže Castrův režim bojkotoval hry v Los Angeles 1984 i v Soulu 1988. Stevenson přitom ještě v roce 1986 vybojoval titul mistra světa.

Teofilo se narodil v roce 1952. Jeho otec přišel na Kubu ze Svatého Vincentu a rodina maminky zase ze Svatého Kryštofa. Olympijskou kariéru zahájil v Mnichově 1972, kde na cestě ke zlatu vyřídil všechny soupeře před limitem. Ani v Montrealu o čtyři léta později nenašel rovnocenného soupeře a všechny čtyři zápasy ukončil knockoutem.

Po druhém olympijském triumfu dostal nabídku boxovat o titul profesionálního mistra světa s Muhammadem Alim, ale odmítl opustit Kubu a vstoupit mezi profesionály. Na olympiádě v Moskvě 1980 s bronzovým Maďarem Lévaiem i ve finále se sovětským reprezentantem Zajevem tentokrát doboxoval celé zápasy, ale jasně vyhrál na body. Kariéru ukončil s bilancí 280 vítězství a pouhých 22 porážek. V roce 2012 v Havaně zemřel na infarkt.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články