Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Phelps poplave na olympiádě v Londýně jen o sedm zlatých

Omaha - Olympijský rekordman Michael Phelps se na olympijských hrách v Londýně nepokusí zopakovat zisk osmi zlatých medailí z Pekingu, ale jen sedmi. Z nabitého programu totiž vyškrtl závod na 200 metrů volný způsob.

Michael Phelps
zdroj: isifa/ EPA autor: EPA

Fenomenální Američan, rekordman v historii olympiád se 14 zlatými kovy, se sice kvalifikoval na všech osmi tratích, které absolvoval v Pekingu i před osmi lety v Aténách, jenže nakonec program zredukoval. "Zrušili jsme dvoustovku kraul, takže bude mít sedm závodů. Tato změna mu umožní pošetřit síly pro štafety," uvedl trenér Bob Bowman jen několik hodin po Phelpsově posledním startu na americké olympijské kvalifikaci ve městě Omaha.

Sedmadvacetiletý Phelps v neděli završil přípravy na olympijské hry ve velkém stylu. V bazénu v Omaze vyhrál čtvrtou z pěti tratí, na nichž startoval. Zdálo se proto, že se za necelý měsíc v Londýně pokusí zopakovat ojedinělý výkon z Pekingu, jenže nakonec zvolil jen čtyři individuální starty a tři štafety.

Phelps dokázal po náročném týdnu zvítězit na trati 100 metrů motýlek v čase 51,14 sekundy, který je nejlepším letošním světovým výkonem. Za sebou nechal Tylera McGilla (51,32) i velkého rivala Ryana Lochteho, jenž obvykle tuto trať neplave. Právě Lochte byl v Omaze jediným Phelpsovým přemožitelem ve finále polohového závodu na 400 metrů.

Zatímco Phelps může na své třetí olympiádě rozšířit sbírku 14 zlatých a dvou bronzových, Lochte přišel o možnost startu v dalším individuálním závodě. Do Londýna se totiž v každé disciplíně kvalifikovali jen první dva z amerického šampionátu. Phelps má vedle pěti startů mezi jednotlivci jistotu nominace i pro tři závody štafet, zatímco Lochte, jehož čekají v individuálních závodech čtyři starty, musí ještě čekat, zda na něho ve štafetách zbude místo. Přinejmenším v jednom štafetovém závodě by se však představit měl.

Ve skvělé formě se předvedla na kvalifikaci v Omaze také teprve sedmnáctiletá hvězda ženského týmu Spojených států amerických Missy Franklinová. Znakařskou dvoustovku zaplavala za 2:06,12 a rovněž vytvořila nejlepší světový výkon roku. Při své první účasti na olympijských hrách se kvalifikovala do sedmi disciplín, což se ještě žádné Američance nikdy nepodařilo. Franklinová se také může stát první plavkyní v historii, která na jedněch hrách získá sedm medailí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články