Phelps by mohl v Londýně zaútočit až na 10 titulů

New York – Už tak nejúspěšnější olympionik v historii her Michael Phelps by v Londýně mohl překonat vlastní rekord zisku osmi zlatých medailí. Pro blížící se americkou kvalifikaci se plavec přihlásil do sedmi individuálních závodů, společně se třemi štafetami, jejichž bude členem, by tak mohl na londýnských hrách bojovat až o deset titulů. 

Michael Phelps
zdroj: isifa/ EPA autor: EPA

"Zatraceně, mělo to zůstat v tajnosti," reagoval Phelps na Twitteru na skutečnost, že se startovní listiny pro americkou kvalifikaci ve městě Omaha v Nebrasce dostaly ve středu na veřejnost.

Phelps se pro kvalifikaci přihlásil do pěti závodů, kterým kraloval na předchozích hrách v Aténách i v Pekingu - kraulovou dvoustovku, 100 a 200 metrů motýlek a obě polohovky (200 i 400 m). Navíc má v plánu stovku volný způsob a znakařskou dvoustovku. Šestadvacetiletý fenomenální plavec k tomu bude součástí tří štafet. Na olympiádě v Aténách 2004 získal šest zlatých a dva bronzy, o čtyři roky později v Pekingu osm zlatých.

V plánu nakonec má i dlouhou polohovku, byť ji chtěl vynechat. Některé starty ale v Nebrasce možná plánuje jen proto, aby si nechal zadní vrátka, kdyby se na hlavních tratích nekvalifikoval. Má totiž velkého rivala. Ryan Lochte zastínil Phelpse na loňském mistrovství světa v Šanghaji a v Nebrasce by měl plavat dokonce jedenáct závodů. V šesti z nich na sebe s Phelpsem narazí.

Původně se přitom zdálo, že rodák z Baltimoru naopak svůj program zredukuje, protože postrádal motivaci. Každopádně londýnská olympiáda má být Phelpsovým posledním představením, protože se už dříve rozhodl, že po ní kariéru ukončí.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články