Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Osm badmintonistek po skandálu na OH končí

Londýn - Osm badmintonistek včetně úřadujících světových šampionek Wang Siao-li, Jü Jang z Číny bylo vyloučeno z olympijských her poté, co ve čtyřhře úmyslně vypustily zápas ve skupině, aby měly snazší los ve vyřazovacích bojích. O trestu rozhodla Světová badmintonová federace, které kompetence předal Mezinárodní olympijský výbor.

Indonéská badmintonistka v rozhovoru s rozhodčím
zdroj: ČTK/AP autor: Andres Leighton

Spolu s čínskou dvojicí byly vyloučeny také Korejky Čung Kjong-un, Kim Ha-na a Ha Čung-un s Kim Min-čung. Čtvrtým potrestaným párem jsou Meliana Jauhariová a Greysia Poliiová z Indonésie, které už uvedly, že se proti verdiktu odvolají. Stejně tak učinily i korejské týmy.

Zatímco Čína trest akceptovala, korejská a indonéská výprava se proti diskvalifikaci odvolaly. Badmintonová federace následně korejský protest zamítla a Indonésie své odvolání stáhla.

Reedie: Dobře jim tak

Badmintonová federace je potrestala za poškození jména sportu a porušení pravidla, podle kterého musí v zápasech vyvinout maximální úsilí pro vítězství. Funkcionáři rozhodli také o složení čtvrtfinále, do kterého nastoupí dvojice původně vyřazené v základních skupinách.

"Podobné chování se neslučuje s olympijskými hodnotami. Tleskáme federaci, že se rozhodla jednat rychle a nekompromisně," uvedl mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams. "Dobře jim tak. Nejde dovolit hráčům takhle zneužít systém turnaje," přidal viceprezident MOV a bývalý předseda badmintonové federace Craig Reedie. "Sport je o soutěživosti. Jakmile o ni přijde, tak ho nemá smysl dělat," dodal. 

Hlavně nenarazit na favorita

Aféru rozpoutal poslední zápas ve skupině A mezi mistryněmi světa Číňankami Wang Siao-li, Jü Jang a Čung Kjong-un, Kim Ha-na z Koreje (14:21, 11:21). Obě dvojice už měly jistý postup do čtvrtfinále, vzájemný zápas se však snažily prohrát, Číňanky například jen v prvním setu poslaly devětkrát míček do sítě nebo mimo. Vítězky by se totiž dostaly do poloviny pavouka k jinému favorizovanému čínskému páru Tian Qing, Čao Jün-lej. "Všechny bych je diskvalifikoval za to, co tady předváděly," rozčiloval se sportovní ředitel Německého badmintonového svazu Martin Kranitz.

"Kdyby Číňanky hrály naplno, nic by se nestalo. Takhle jsme udělali to samé, protože jsme nechtěli hrát proti Korejkám. Nikdo nechce narazit na silného soupeře," prohlásil korejský trenér Song Han-kuk, který proti vystoupení čínské dvojice Wang Siao-li, Jü Jang podal protest. "Nemělo to nic společného s olympijským duchem. Jak mohl hrát první pár světa tak špatně a dělat takové chyby?" uvedl.

Jü Jang: "Kdyby šlo o vyřazovací zápasy, hrály bychom naplno. Hrálo se ale ve skupině, a tak jsme se rozhodly šetřit síly. Na výsledku už nezáleželo. Měly jsme jistý postup z prvního nebo druhého místa a nejdůležitější zápasy přijdou v play-off."

Podobná situace se opakovala v následujícím utkání skupiny C mezi Korejkami Ha Čung-un, Kim Min-čung a Melianou Jauhariovou a Greysiou Poliiovou z Indonésie. Oba páry byly při zápase, který skončil vítězstvím Korejek 18:21, 21:14 a 21:12, několikrát varovány rozhodčím i hlavním sudím olympijského turnaje Torstenem Bergem, aby neztrácely body úmyslně. Mezinárodní olympijský výbor se případem zabývat nebude a případné sankce ponechal na posouzení badmintonové federace. "Máme v její funkcionáře plnou důvěru. Mají dost zkušeností na to, aby si s tímto případem poradili," prohlásil mluvčí MOV Mark Adams.

Potrestané hráčky však našly i zastánce. Podle trenéra australské reprezentace Lasseho Bungaarda je však na vině systém olympijského turnaje, který se hraje poprvé od premiéry na hrách v roce 1992 ve skupinách. "Zcela chápu, proč to udělaly," prohlásil. "Hráči by se v první řadě neměli do takové situace vůbec dostat. Systém, ve kterém vám místo vítězství může k medaili pomoci i prohra, je prostě špatný," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články