Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Profil sportu: Badminton

Dynamický sport s kořeny ve starověkém Řecku se do Evropy vrátil obloukem přes jižní Asii až na sklonku 19. století. O olympijské cenné kovy se poprvé bojovalo v roce 1992 v Barceloně a dlouhodobě má soutěže pod pěti kruhy pod nadvládou Asie. Čína, Jižní Korea a Indonésie posbíraly celkem 28 z 29 zlatých medailí a svoji dominanci budou chtít potvrdit i v Riu de Janeiro.

Badminton
zdroj: isifa/EPA autor: GEORGIOS KEFALAS

Kořeny hry s opeřeným míčkem lze najít až v antice, ovšem zatímco Evropa na ni téměř zapomněla, v nejrůznějších podobách se rozšířila do jižní a jihovýchodní Asie. V indickém městě Puné si jednu z jejích variant oblíbili britští vojáci z tamní posádky a přivezli ji zpět do Anglie. Roku 1873 ji předvedli vévodovi z Beaufortu na sídle Badminton House, hra tak dostala své jméno.

Britské kořeny lze objevit i v rozměrech hřiště. Šířka kurtu je 17 stop, tedy něco málo přes pět metrů. Pro čtyřhru je ještě asi o metr širší. Délka je 44 stop, tedy necelých 13,5 m. Uprostřed visí síť ve výšce pěti stop, tedy 152 cm.

Unikátní je také míček. Má korkové jádro, které je potaženo kůží a jeho let stabilizuje a brzdí šestnáct husích per. Zatímco rekreační hráči používají plastovou napodobeninu, pro vrcholné soutěže je stále předepsán míček z přírodních surovin. Nejkvalitnější jsou údajně brka z levého křídla. Při smečích letí míček krátkou dobu 250 až 300 km/h.

Jako ukázkový sport se dostal badminton na olympiádu v roce 1972 v Mnichově a znovu o šestnáct let později v Soulu. O medaile se ale poprvé soupeřilo až v Barceloně 1992. V Atlantě přibyla smíšená čtyřhra. Pět sad medailí bude ve hře také v Riu. Soutěži se bude v Riocentru v Pavilonu 4 ve čtvrti Barra.

Každý zápas se hraje na dva vítězné sety do 21 bodů bez ztrát. Ve dvouhrách se představí 41 hráčů a 40 hráček. Los určí podobu 13 základních skupin, z toho v mužské části 11 tříčlenných a dvě čtyřčlenné, mezi ženami 12 tříčlenných a jednu čtyřčlennou.

Soutěže v badmintonu probíhají:

Od čtvrtku 11. do soboty 20. srpna

Stadion:

Riocentro, Pavilion 4

Soutěže:

5 – individuální soutěže mužů a žen, čtyřhry a mix

Počet účastníků:

172 – 86 mužů a žen

Stejně jako v předchozích letech se dá očekávat nadvláda asijských hráčů. Dosud se rozdělilo 29 zlatých medailí, z toho 16 získala Čína, po šesti Jižní Korea a Indonésie a pouze jedinou Dánsko. Číňané na minulých Hrách dokonce opanovaly všech pět disciplín.

Zastoupení měl náš badminton už při olympijské premiéře v Barceloně. Československo reprezentovali tehdy Tomasz Mendrek a Eva Lacinová. Stejně jako na minulých dvou olympiádách bude mezi ženami reprezentovat Česko Kristína Gavnholt, na poslední chvíli se do Ria kvalifikoval také vlajkonoš z Londýna Petr Koukal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články