Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Člen olympijského výboru chtěl prodat lístky na černém trhu

Kyjev - Ukrajina řeší olympijský skandál. Generální sekretář tamního olympijského výboru Volodymyr Geraščenko chtěl podle BBC prodat na černém trhu vstupenky na letní hry. Reportérovi, který se vydával za překupníka, nabídl 100 lístků. To je podle britských zákonů trestný čin, za který hrozí pokuta až 20 tisíc liber. Geraščenko tvrdí, že v Británii prodat vstupenky nechtěl. Ukrajinský olympijský výbor ho suspendoval. Sekretář, který zastával tuto funkci od roku 1997, měl na starosti rozdělení olympijských vstupenek mezi trenéry, fanoušky a funkcionáře.

Volodymyr Geraščenko
zdroj: ČT24

Všech 204 členů Národního olympijského výboru má k lístkům přístup, ale země mimo Evropskou unii mají povoleno prodávat je pouze obyvatelům vlastního státu, aby se zabránilo vstupu vstupenek na černý trh. Jde o trestný čin, který se trestá pokutou až do výše 20 tisíc liber, píše Telegraph.

"Je to pro nás krajně nepříjemná situace," reagoval předseda Ukrajinského olympijského výboru a světový rekordman ve skoku o tyči Sergej Bubka. "Pana Geraščenka jsme suspendovali a zahájili vyšetřování. Nezávislá komise má zjistit, co se přesně stalo," dodal Bubka během olympijské konference v Québeku, odkud po provalení skandálu hned odcestoval na Ukrajinu.

Podle BBC se její zpravodaj spojil s Geraščenkem nejprve telefonicky. Řekl mu, že je dealer, a ukrajinský funkcionář mu sdělil, že je vstupenky ochoten prodat. Poté se setkali v Londýně. "Chci hotovost a rychle to skončíme," nabádal údajně Geraščenko. Ten po provalení skandálu vše popřel. "Nemám co nabídnout. Neměl jsem skutečné vstupenky na prodej. Souhlasil jsem se schůzkou jen proto, abych neurazil člověka z hostitelské země, který mě několikrát požádal o setkání," hájil se generální sekretář.

Slavnostní zahájení her se uskuteční 27. července. Olympiáda se letos koná v britské metropoli. Na čtyři tisícovky lidí se zapojily do největších bezpečnostních testů před zahájením her. Tři dny organizátoři, policie i vládní úředníci simulovali možné útoky i krizové situace.

Bezpečnost návštěvníků, ale i boj proti dopingu sportovců má mít podle Britů absolutní prioritu. Útok čekají ze čtyř hlavních stran: od teroristické sítě al-Káida, osamělých útočníků, irských separatistů nebo pravicových extremistů. Britové hrozbu nepodceňují a na bezpečnost olympiády už vyčlenili rekordní jednu miliardu liber.

Zdroj
ČT24, BBC, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články