Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Přípravy na OH v Londýně vrcholí - bezpečnost nade vše

Londýn - Británie piluje bezpečnostní opatření, která budou provázet letní olympiádu v Londýně. Olympijský strážce - tak se jmenuje cvičení, kterého se účastní letectvo, pozemní vojsko i námořnictvo. Armáda tvrdí, že manévry jsou nezbytné pro přípravu bezpečnostní operace, která je největší v mírových dějinách země.

Vzdušný prostor nad Londýnem křižují stíhačky a helikoptéry. Na Temži zase pluje největší britská vrtulníková loď. Bezpečnostní manévry se konají nejen v samotném Londýně, ale i na některých dalších sportovištích. Třeba na místě, kde se budou konat soutěže v námořním plachtění, tam byli také o víkendu připraveni příslušníci britských ozbrojených sil.

"Britové jsou v tomto ohledu rozděleni na dvě půlky. Jedni si myslí, že britské ozbrojené síly a jejich přítomnost je poněkud přehnaná a že se ztrácí mírový charakter olympijských her. Další si myslí, že nikdy nebude dost učiněno pro to, aby byla olympiáda dostatečně bezpečná. Organizátoři každopádně připouštějí, že půjde o nejstřeženější olympijské hry v historii," vysvětlil spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Vstup do olympijského parku bude střežen velmi přísnými bezpečnostními kontrolami. Podle Kytky se podobají tomu, čím procházejí cestujících na letištích. Obavy prý ale směřují vůči tomu, že by někdo mohl zaútočit na olympijský areál ze vzduchu.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Ivanem Kytkou
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články