Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Bolest jako doping? Ano, a ve velkém

Londýn – O tom, že sportovci používají pro zlepšení výkonů doping, ví asi každý. Ale o tom, že paralympionici využívají jako podpůrný prostředek bolest, ví asi málokdo. Daná technika se nazývá "boosting" a podle vědců takto podvádí až třetina všech zúčastněných na paralympijských hrách.

Paralympionici
zdroj: ČT24

A jak vlastně takový "boosting" funguje? Sportovec si zlomí prst, sedne si na něco ostré, dá si elektrický šok nebo si zmáčkne varlata a vyvolaná bolest zvýší krevní tlak a pomáhá tak zlepšit výkon. Všechny tyto praktiky jsou zakázány a jsou považovány za doping, ale i přes to nemalé procento sportovců tuto bolestivou praktiku využívá.

"Několikrát jsem si dal do nohy nebo do prstu pořádný elektrický šok," prozradil šestatřicetiletý Brad Zdanivsky, kanadský kvadruplegik a horolezec, jenž boosting několikrát zkusil. "Můj krevní tlak okamžitě vylítl nahoru a já mohl zvedat větší hmotnost. Je to skutečně účinné," řekl.

Zdraví sportovci zvýší krevní tlak a zrychlí srdeční činnost za pomoci běhu či jiné aktivity, avšak u sportovců s poraněnou páteři toto není pravidlem, a proto někteří užívají boosting, který funguje jako náhražka a pomáhá jim.

Zdanivsky začal s boostingem v roce 1994, kdy měl nehodu v autě, při které si poranil páteř. Kanaďan však nechtěl zanechat své velké vášně, horolezení, a tak začal svoje výkony zlepšovat za pomoci sebeubližování. 

"Vyzkoušel jsem hned několik technik. Nešel jsem několik hodin na záchod a ta bolest, kterou mi to způsobilo, mi pomohla. Někteří to dokonce dělají tak, že si zaškrtí močovou trubici. Je to nejsnazší a nejčastější," prozradil Kanaďan. 

Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) se tímto problémem zabývá již spoustu let a od roku 1994 je boosting zakázán. Avšak i přesto výzkum prováděný IPC odhalil, že až 17 % všech účastníků tuto techniku využívá. 

Podle některých odborníků je však toto číslo mnohem vyšší a pohybuje se až okolo 30 %.

Boosting má však i stinné stránky a těm, kteří ho využívají, hrozí velké riziko. "Rychlé vyskočení krevního tlaku může poškodit mozek a cévy v hlavě. Může to způsobit i zástavu srdce, ale má to výsledky, a to je těžké odmítnout. Někdy je prostě tužba po výsledcích silnější než pud sebezáchovy," řekl Zdanivsky.

Zdroj
BBC, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články