Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Kejval: Jsme překvapení. Jak nebyl velký zájem o Rio ani Koreu, tak o Japonsko je

Hry v Tokiu se přihlásí za rok a půl. Nejvyšší čas na důsledné přípravy. Podle předsedy Českého olympijského výboru je o lístky na největší sportovní akci příštího roku velký zájem, určitě větší než na předchozí dvě olympiády. ČOV v současnosti řeší ubytování, ale i oblečení, chystá tréninkové kempy, aby nikdo z adeptů na olympijskou účast nepodcenil sebemenší detail.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Rok 2019 je důležitý pro to, abychom udělali dobrý základ pro přípravu na olympijské hry," prohlásil ve Sportovních zprávách Kejval.

Kvalifikace startují a cílem je co největší česká účast. Základem budou tradičně atletika nebo vodní sporty. Kolektivní sporty mají ke startu v Japonsku daleko. "Doufáme, že to bude podobné jako v minulosti, tedy 110 nebo 120 sportovců," odhadoval Kejval.

Zájem příznivců zdá se být nadmíru velký. "Jsme překvapení. Dostáváme od fanoušků i partnerů spoustu požadavků. Jak nebyl příliš velký zájem o Rio ani o Koreu, tak o Japonsko je. Je to velmi zajímavá destinace a málokdo z Čech tam byl. Olympiáda je dost dobrý důvod se tam jet podívat," uvedl Kejval.

Zájemci se mohou už teď registrovat u dvou cestovních kanceláří, které budou v Česku prodávat vstupenky. Dostupné by měly být na sporty, ve kterých se dá očekávat účast českých sportovců i na tradičně atraktivní disciplíny. Ceny se pohybují v rozmezí v přepočtu přibližně od 650 korun za lístky na základní skupiny týmových sportů, rozjížďky či kvalifikace až po zhruba 65 tisíc korun za vstup na zahajovací ceremoniál.

Je nám líto, video expirovalo.
Kejval rok a půl před Tokiem: Máme strach, aby byl dostatek vstupenek

Časový harmonogram a přesné ceny budou známy na jaře, samotný prodej odstartuje pravděpodobně v létě, tedy zhruba rok před startem Her. Fanoušci dostanou vstupenky do rukou přibližně měsíc před začátkem olympiády, který je naplánován na 24. července 2020.

"Z čeho máme strach, to je, aby byl dostatek vstupenek, protože Tokio je obrovské město a máme zkušenosti z Londýna – každý ve dvacetimilionové metropoli chce být součástí, lístky se pak těžko shánějí," nastínil Kejval.

Už teď ale musí ČOV odhadovat, o kolik vstupenek bude zájem. "Snažili jsme se to nafouknout, aby byl velký prostor."

Kdo se nedostane do místa konání, bude mít šanci jako v minulých letech prožít alespoň něco málo z olympijské atmosféry v České republice v rámci olympijských festivalů. "Už je to pro nás poznávací značka. Finalizujeme smlouvy s Ostravou a Brnem. Byli bychom velmi rádi, kdyby to bylo v Praze. Máme tu nové vedení, takže v nejbližší době proběhnou první jednání," prozradil Kejval.

Pozor na velká vedra

V centru zájmu jsou samotní sportovci. Hledá se vhodné ubytování, stravování či oblečení. A Tokio dovede být hodně nevyzpytatelné. "Pro nás je úplně nejdůležitější funkčnost. To, co se odehrálo loni v létě v Tokiu, z toho je celý sportovní svět zděšený. Byla tam obrovská vedra přes 40 stupňů, téměř stoprocentní vlhkost," zdůraznil Kejval.

Olympijský výbor nechce nechat nic náhodě. "Udělali jsme komisi sportovců. Ondra Synek, Tomáš Kraus, Katka Neumannová, Martin Doktor připravují oblečení a vedle toho je komise vedená Davidem Svobodou, kteří dělají ďáblovy advokáty a zpětně to ještě jednou procházejí. A k tomu jsou odborníci z Alpine Pro."

Design oblečení je až na druhém místě. "Sázíme na bílou barvu. Na stadionu je vždycky nejvíc vidět a patří mezi naše národní barvy. K tomu chceme udělat něco zajímavého. Chceme, aby to zaujalo nejen naše fanoušky, ale také místní. Máme takový fór, tak uvidíme," přiblížil šéf ČOV.

Kromě výběru oblečení se to odborníky hemží i v jiných oblastech. Japonsko je daleko a organismus sportovce musí být v den D maximálně připraven. "Máme celý tým odborníků, který pracuje na adaptaci na časový posun, na přípravě na vedro, ale i co se týká jídla," vysvětlil Kejval.

Sportovci mohou vyzkoušet japonské klima na přípravných kempech. "Martin Doktor vybral lokalitu v Japonsku mimo hlavní dění. Byli tam kanoisté, Tomáš Bábek tam strávil delší dobu. Nechceme nic podcenit a myslíme na sebemenší detail," podtrhl Kejval.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články