Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Je krásné být tam, kde je mekka našeho sportu. Šermíři vyhlíží fantastickou atmosféru v Grand Palais

Český šerm zažívá nádherné období. Na olympijské hry do Paříže se chystá bronzový fleretista z minulých Her Alexander Choupenitch a tým kordistů i se dvěma šermíři s olympijskými zkušenostmi. Matadorem je Jiří Beran, který se na olympijskou scénu vrátí po osmi letech a završí skvělou kariéru. Všichni se především těší na fantastickou atmosféru v zemi šermu zaslíbené. A zároveň věří, že další vystoupení pod pěti kruhy naláká nové naděje.

Fleretista Alexander Choupenitch
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Šerm je fantastický sport. Když si ho vyzkoušíte, zamilujete se do něj a nemůžete přestat."

Zní to jako reklamní slogan. Fleretista Choupenitch ví, o čem mluví. V Tokiu před třemi lety při své druhé olympijské účasti vybojoval pro český šerm historický bronz a svým cílevědomým vystupováním se snaží přilákat na planš další a další zájemce.

"Fanoušci šermu se mají na co těšit. Představíme se ve třech dnech, bude to velký zážitek. Pevně věřím, že se to i odrazí v zájmu o náš sport a že v září přijde do tělocvičen spousta dětí si ten sport vyzkoušet," zdůraznil.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští šermíři o ambicích v olympijské Paříži

Mimořádná chemie týmu kordistů

Choupenitch se popere o obhajobu cenného kovu mezi fleretisty, soutěž čeká také jednotlivce v kordu a po 32 letech od Her v Barceloně také celý tým.

"Bylo to hrozně těžké, nebylo to o jednom výsledku, byla to celá sezona, bylo to o dlouhodobé práci. Jeden táhnul za provaz a všichni za ním, nebyl slabý článek, a proto to vyšlo," popsal zkušený Beran složitou kvalifikační pouť, kterou Češi završili na jaře v Gruzii.

"Není to jako na běžném svěťáku, kde se setkáváme v boji o šestnáctku nebo osmičku. Bude tam opravdu jen těch osm nejlepších a může to tam vyhrát úplně kdokoli. I když tam budou favorizovaní Francouzi, na které můžeme narazit, tak to neznamená, že jsou neporazitelní. Jako tým jsme silní a dokážeme porazit kohokoli. Dokázali jsme to během této i minulých sezon," dodal další z členů úspěšného týmu Michal Čupr.

Cenný kov sice visí stále vysoko, ale velkou část cesty už české družstvo ušlo. Teď "stačí" vyhrát dva zápasy… Soupeři už vědí, že s Českem to nebude zadarmo. "Všichni s námi počítají a jsou nervózní, když se postavíme na planš," zdůraznil Jakub Jurka.

"S klukama máme skvělou chemii, doplňujeme se, sedli jsme si parádně, jsme výborní individualisté, ale v týmu se dokážeme ještě více semknout," potvrdil další člen týmu Martin Rubeš.

Olympijskou atmosféru okusili už v Riu Beran a v Tokiu Jurka. Beran je ve svých dvaačtyřiceti letech matadorem a tahounem. "Jířa nám dává zkušenosti a vidíme, že to jde. Není to jen o tom, jak jsme připraveni fyzicky, ale u Jirky je vidět, že to rozhoduje hlava. Když se pak soustředíme na aspekt hlavy, může to rozhodnout. To nás možná i v týmu stmelilo," prohlásil Jurka.

"Od snídaně přes závodní den až do večeře jsme spolu a bavíme se o tom. Šermem žijeme celý život," vyzdvihl Beran týmovost a zápal.

Šermířská exhibice při otevření rekonstruovaného Grand Palais
zdroj: Reuters autor: YOAN VALAT

Paříž, to nejlepší místo pro šermíře

Bez výjimky se všichni čeští reprezentanti těší na to, že budou bojovat v Paříži. Francie je země šermu zaslíbená. Středobodem bude velkolepý prostor zbudovaný pro světovou výstavu v roce 1900.

"V Grand Palais bude slyšet spousta fanoušků, fanoušků, kteří šermu rozumí. Dostat lístky je strašně těžké, hned to bylo vyprodané. Těším se na to, atmosféra bude určitě fantastická," poznamenal Choupenitch.

"Obrovská příležitost ukázat šerm v jiném světle," přidal Jurka. "Jedna z top hal, která bude na olympiádě v Paříži. Ikonická stavba a ve spojení se sportem, to bude úžasné."

Jiří Beran:

"Pro mě jsou to poslední olympijské hry. Je krásné být tam, kde je mekka našeho sportu. Těšíme se na to."

Země mušketýrů má bohatou coubertinovskou tradici olympijského šermu moderního střihu. Francouzi mají na svém kontě nespočet úspěchů. To vše je recept na popularitu. "Ve Francii šermu diváci rozumí a dokážou zafandit v pravý moment," zmínil Rubeš.

"Strašně se tím baví. Je to zážitek. Světový pohár ve Francii je to nejlepší, co může být. Dělají kolem toho show," poznamenal Choupenitch.

Ticho nehrozí. "Mám radši, když je tam víc lidí a atmosféra mě ještě víc nakopne, abych předvedl ještě lepší výsledky," dodal Rubeš.

Co kdo o kom ví a jak to neprozradit

Šermíře čekají dva vrcholy. Před Hrami v Paříži ještě absolvují evropský šampionát, který začne 18. června ve Švýcarsku.

Pro kordisty půjde mimo jiné i o vylepšení žebříčkového postavení, které by znamenalo lepší nasazení pro olympijský turnaj. Teoreticky by se tak Češi mohli v prvním kole vyhnout silným Italům nebo Francouzům. "Teď jsme na sedmé příčce. Kdybychom se posunuli na páté nebo šesté místo, byly by to schůdnější eliminace v pavouku," vysvětlil Jurka.

Zatímco čeští kordisté si pochvalují, že se mohou společně připravovat v tuzemských podmínkách, fleretista Choupenitch řeší problém se sparingem. "To je velmi těžké. Týmy se uzavřou a musíte dbát na to, že po mistrovství Evropy už bude nějaké nasazení, takže budete znát potenciální soupeře, s kým půjdete, a s tím nechcete trénovat," přiblížil.

"Spolupracujeme s Poláky nebo Maďary, ale je to boj. Byl jsem v Hongkongu na kempu, kde bylo z první dvacítky devatenáct lidí. Nikdo nechce ukázat své nejlepší trumfy, protože ve hře je hodně. Je to o balanci, musíte se zlepšovat, ale zároveň neukázat lidem to nejlepší, co ve vás je," dodal jedním dechem.

Je to taktická hra, ač samotný rozhodující boj je ještě daleko. "Část sezony jsem šermoval velmi dobře obranně, ale poslední závody jsem přešel do útoku, abych soupeřům dal: dávejte si pozor na útok a zapomeňte na mou obranu," nastínil Choupenitch nuance v přípravě.

Primární olympijské cíle jsou plnění snů těch, kdo se Her účastní. Z jiskřivé sezony pak mají vzejít další naděje pro budoucnost. "Každý jsme z jiného oddílu a tím můžeme olympijskou radost rozvést po celé republice. V září očekávám, že dorazí hodně dětí. Přijďte si to vyzkoušet. Je to životní styl a je to zábava," uzavřel Beran.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články