Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tým kordistů se po více než třiceti letech kvalifikoval na olympiádu

Na velký úspěch dosáhl tým českých kordistů, kvalifikoval se na olympijské hry v Paříži. Účastnické místo si zajistil postupem do finále soutěže družstev na Světovém poháru v Tbilisi. Do Paříže se v individuálním závodě podívá i Jiří Beran, jenž se kvalifikoval 37. místem v gruzínské metropoli.

Kord
zdroj: ČTK/Wavebreak
Je nám líto, video expirovalo.
Čeští kordisté pojedou po dvaatřiceti letech na olympiádu

Díky bodovému zisku čeští šermíři přeskočili v žebříčku Švýcarsko, které před závěrečnou kvalifikační akcí drželo poslední postupové místo a v Tbilisi skončilo šesté. V gruzínské metropoli se o úspěch postarala sestava Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr, který zasáhl až do finálového utkání. V souboji o zlato Češi podlehli Francii.

"Kluci si dnes na posledním kvalifikačním turnaji v Gruzii zajistili svoje místo na olympijských hrách v Paříži. Píše se historie a my jsme u toho," uvedl Český šermířský svaz. Šermířský tým byl naposledy na olympiádě v Barceloně 1992, tehdy se kvalifikovali taktéž kordisté.

"Máme neskutečnou radost. Emočně to byl vypjatý víkend, strašidelný, a ještě to musíme zpracovat," řekl Beran. Sám si o den dříve vybojoval olympijskou jistotu v individuální soutěži a zajistil si ve 42 letech start na druhých Hrách po Riu 2016. Nyní k tomu pomohl dalším dvěma kolegům, protože účast v pařížském pavouku mají zajištěnou všichni členové tříčlenného družstva.

"Je to moje poslední sezona a dělal jsem všechno pro to, abych se rozloučil pod pěti kruhy. Včera to bylo hrozně těsné, a kdyby Belgičan (Neisser Loyola, který světovou šestnáctku Berana vyřadil v prvním kole po výhře v prodloužení a pak postoupil až do boje o zlato) finále vyhrál, bylo by to pryč. Spadl mi kámen ze srdce a dnes se mi šermovalo líp," líčil Beran.

České družstvo, kterému před soutěží patřilo deváté místo ve světovém žebříčku, dnes porazilo Uzbekistán (45:23) a pak výše umístěné týmy v pořadí federace FIE Koreu (45:35), největší papírové favority z Maďarska (33:32) a Kazachstánu (45:36). Proti Maďarsku se světovou jedničkou Tamasem Matem Kochem Češi prohrávali už 9:16, ale poslední čtyři vzájemné souboje vyhráli a o závěrečný obrat se postaral Jurka. 

Ve finále Češi nestačili na Francii, s aktuálními vicemistry světa prohráli 34:45. Čupr v sestavě pro závěrečný duel nahradil Berana.

Tým v průběhu turnaje zároveň sledoval, jak se vede Švýcarům, kteří ztroskotali až ve čtvrtfinále na Italech. "Kdyby postoupili, asi by nám to nestačilo... Nešlo se před tím (sledováním soupeřů) zavřít. Ale dokázali jsme se zkoncentrovat, vyšla taktika... Nebyli to špatní soupeři a měli jsme i trochu štěstí, Jakub Jurka to skvěle otočil proti Maďarům," uvedl Beran a z úspěchu družstva měl neskrývanou radost. "Individuální start je hezký, ale týmová radost je prostě týmová radost," dodal.

Kordisté dosud vyhráli týmovou soutěž na SP jen únoru 2017 ve Vancouveru, od té doby byli nejlépe třetí téměř přesně před rokem v Buenos Aires. V olympijském kvalifikačním období vybojovali třetí umístění v desítce – byli pátí v prosinci ve Vancouveru a osmí v únoru v Heidenheimu, k tomu obsadili i šesté místo na Evropských hrách v Krakově a osmé na mistrovství světa v Miláně.

V Paříži bude startovat v každé šermířské disciplíně jen osm týmů. Kordisté pojedou do Paříže ve čtyřech včetně náhradníka. Český šermířský tým byl naposledy na olympiádě v Barceloně 1992, tehdy se kvalifikovali taktéž kordisté. V Paříži bude stejně jako na předchozích dvou hrách šermovat také fleretista Alexander Choupenitch.

"Jirka pojede na olympiádu"

"Je to tam, Jirka jede na olympiádu!" napsal šermířský svaz na facebooku. Beran před turnajem držel v redukovaném pořadí mezinárodní federace FIE druhé ze dvou míst vyhrazených pro Evropany mimo šermíře ze zemí, které se kvalifikují s týmem. V žebříčku mu nejvíce pomohlo vítězství v loňské Grand Prix v Cali.

Na OH Beran startoval už v roce 2016 v Riu, minule v Tokiu kordisty reprezentoval Jakub Jurka. V neděli budou v Tbilisi šermovat týmy, Češi jsou zatím v olympijském pořadí první "pod čarou" za Švýcarskem. Šermířský tým byl naposledy na olympiádě v Barceloně 1992, tehdy se kvalifikovali taktéž kordisté.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články