Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Doktor: Obavy ze Severní Koreji? Čeští sportovci se na problémy neptají

Ačkoliv minulý týden francouzská ministryně sportu jako první zapochybovala o tom, že by se tamější reprezentace zúčastnila Her v Pchjongčchangu kvůli napjaté bezpečnostní situaci, olympijské výbory po celém světě zůstávají klidné. A stejně tak i ČOV – podle jeho sportovního ředitele Martina Doktora sportovci tuto otázku příliš neřeší.

"Ještě jsem neměl možnost setkat se s někým, kdo by se mě na to byť jen ptal," odrazil spekulace o možných obavách sportovců Doktor. "Sportovci jsou většinou zvyklí na předolympijské tradice, kdy se najde nějaká hrozba, ať už je to Náhorní Karabach z hlediska Soči, nebo zika v Riu. Ale je jasné, že to postupem času přijde, jestli ta mediální masáž bude větší a větší," doplnil.

Sportovní ředitel ČOV naznačil, že napjatá bezpečnostní situace mezi USA a Severní Koreou je podle něj vykreslovaná až příliš barvitě. "Mám trochu chuť říct, že se jedná o bublinu, i když jde samozřejmě o vážné věci, které se nemohou brát na lehkou váhu. Ale takovéto bubliny se stávají už tradicí, co se týče olympijských her, třeba jako virus zika v Riu," soudí Doktor.

"Tady už jde o trochu vážnější věc, je to válečný stav. Na druhou stranu máme ujištění z Koreji, že nic mimořádného se tam neděje. Stav je běžný, lidé jsou na něj zvyklí už asi od 50. let," popisuje dále ujištění od organizátorů Doktor.

Je nám líto, video expirovalo.
Doktor: Přesunutí olympiády z Pchjongčchangu nehrozí

A netečnost vůči situaci se Severní Koreou, vzdálené od Pchjongčchangu pouhých 80 kilometrů, sdílí i další olympijské výbory po světě. "Naopak ve Francii se ukázalo, že to bylo spíše z hlavy paní ministryně, od sportovců jsem nic takového neslyšel. Máme zprávy z amerického olympijského výboru, který se směrem k Pchjongčchangu připravuje, jako by se nic nestalo, stejně tak japonský olympijský výbor," líčí Doktor.

V minulosti již některé velké sportovní akce musely být přesunuty do jiné lokality kvůli vyeskalované politické či bezpečnostní situaci. Nic takového však Doktor nepředpokládá, reálnější by v krajním případě bylo celé zrušení zimních olympijských her v roce 2018.

"Teoretická úvaha o zrušení Her tady samozřejmě může být, ale nevidím to reálně. Nehrozí, aby se olympijské hry někam přesunuly. Na to je strašně málo času a myslím, že neexistuje místo, kde by se takhle z fleku dokázala udělat taková velká akce," myslí si sportovní ředitel ČOV.

Olympijské hry zatím trápí spíš jiný problém, a to je divácký nezájem. "Informace mám takové, že očekávání ohledně vstupenek bylo samozřejmě větší. Na druhé straně si musíme říct, že teprve před pár dny byly zveřejněny hokejové skupiny, což je podstatný hybatel prodeje vstupenek. V České republice je pak samozřejmě kromě hokeje zájem o potenciálně medailové disciplíny, kde máme z minulých let úspěšné sportovce, ať je to biatlon, snowboarding nebo rychlobruslení," říká Doktor.

Jeho práce ohledně příprav na Hry se nijak zásadně neliší od minulých olympiád. "Procedury před každými hrami jsou víceméně podobné. Řeší se řada věcí – jak bude uspořádán nábytek v olympijské vesnici, kolik kde budeme mít postelí. Jsou to takové maličkosti, ale řešíme i dopravu, přesun materiálu. Těch věcí, které se relativně blízko Her řeší, je spousta. Ale řeší se nám to relativně dobře, protože Praha je na přímé lince se Soulem," těší Doktora.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články