Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Předseda Českého olympijského výboru Kejval je v devítce nominovaných do MOV

Berlín - Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval je mezi devíti nově navrženými členy Mezinárodního olympijského výboru. O jejich přijetí se bude hlasovat na zářijovém zasedání MOV v Limě.

Sport
zdroj: ČT4

"Velmi mě těší, že mě výkonný výbor MOV nominoval mezi kandidáty na individuální členství. Ale dokud neproběhne zasedání v Limě, nelze nic brát jako hotovou věc. Stát se může cokoli a volbu může ovlivnit spousta faktorů," řekl Kejval, který je členem marketingové komise MOV.

Český a československý sport měl v MOV dosud šest zástupců. Poslední stálou členkou byla sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastice Věra Čáslavská, která v roce 2001 rezignovala ze zdravotních důvodů. V MOV zasedal také oštěpař Jan Železný, kterému osmiletý mandát v komisi sportovců vypršel v roce 2012.

Poté do komise sportovců neúspěšně kandidovaly oštěpařka Barbora Špotáková a lyžařka Šárka Strachová. "Jsme na konci pětiletého diplomatického úsilí. Nicméně na finální potvrzení musíme počkat do zasedání v Limě," dodal Roman Kumpošt, místopředseda ČOV pro mezinárodní vztahy. Devět nových členů navrhl výkonný výbor MOV, informoval o nich na webu olympic.org.

"Těchto devět kandidátů obohatí MOV širokou škálou znalostí a zkušeností. Vzhledem k Agendě 2020 MOV také učinil další krok k různorodosti svých členů, což pomůže i nadále pohánět reformy a také reflektovat svět, ve kterém žijeme," uvedl předseda MOV Thomas Bach.

O nominaci naopak marně usilovali předsedové mezinárodních federací fotbalu Gianni Infantino a atletiky Sebastian Coe, což zahraniční média dávají do souvislosti s korupčními a dopingovými skandály v jejich sportech. Jejich předchůdci Sepp Blatter a Lamine Diack se vzdali členství v MOV předloni. Zasedání MOV v Peru začne 13. září. Po přijetí devíti nových tváří by měl počet členů MOV vzrůst na 103.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články