Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Česká plochá dráha slaví. Kvěch vyhrál Tomíčkův memoriál

Memoriál Luboše Tomíčka má po čtrnácti letech českého vítěze. Jan Kvěch dokázal na pražském stadionu Na Markétě zvítězit v prestižním plochodrážním podniku. Rozhodl jeho útok v závěrečném kole velkého finále.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Jan Kvěch před domácím publikem vítězí na Tomíčkově memoriálu

Jan Kvěch má za sebou několik hektických dní. O víkendu vyhrál v Pardubicích malé finále Zlaté přilby, během pondělí se pak dozvěděl o tom, že obdržel divokou kartu pro start v příštím ročníku Grand Prix mistrovství světa. 

Že to bylo správné rozhodnutí, potvrdil na Tomíčkově memoriálu. Z pěti jízd základního rozpisu vytěžil 14 bodů, když čtyři vyhrál a jednou byl druhý. Až při jeho pátém startu ho porazil Chmiel.

Na úvod velkého finále Kvěch sice spadl, ale v opakované jízdě na sobě žádné otřesení a tlak znát nenechal. Útočil na vedoucího polského soupeře, v závěrečném kole využil jeho chyby a před domácím publikem zvítězil.

Ve finálové jízdě za sebou nechal Poláka Roberta Chmiela, Němce Noricka Blödorna, Američana Lukea Beckera a Dána Nielse Kristiana Iversena.

Memoriál Luboše Tomíčka má po čtrnácti letech českého vítěze. "Měl jsem štěstí, že se jízda opakovala. Pak jsem do toho dal všechno. Věřil jsem si," hodnotil Kvěch pro ČT. "Byl jsem rychlý a chtěl jsem to vyhrát," usmál se v současnosti nejlepší český plochodrážník.

"Myslím, že Honza měl být v té první jízdě vyloučený, ale opakovaná jízda se jela v pěti... Pak jsem jel dlouho první, ale Honza mě dokázal přece jen předjet. Jsem však spokojený i s druhým místem," řekl Chmiel. 

"Těžko říct, zda jsem měl být vyloučený, nebo ne. Byla to každopádně první chyba, kterou jsem dnes udělal. A hned jsem za ni zaplatil," reagoval Kvěch. 

Jen o jediný bod utekla účast v pětičlenném finále Adamu Bubbovi Bednářovi, který skončil šestý. Postup ho stála poslední příčka z jeho druhého vystoupení.

Memoriál Luboše Tomíčka, závod na ploché dráze v Praze:

1. Kvěch (ČR), 2. Chmiel (Pol.), 3. Blödorn (Něm.), 4. Becker (USA), 5. Iversen (Dán.), 6. Bednář, ...11. Macek, 12. Klíma, 13. Štichauer (všichni ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články