Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Za oponou jubilejní čtyřstovky. V Brně tento rok padat rekordy nebudou

Velká cena silničních motocyklů na Masarykově okruhu mohla mít před rokem derniéru. Nestalo se. Seriál mistrovství světa se pod novou strukturou i záštitou (místo Automotodromu ho pořádá Spolek pro Grand Prix, zřízený Jihomoravským krajem a městem Brno) vrátil do oblíbené destinace už po sedmačtyřicáté. Ba co víc, na jedenáctou zastávku v programu letošního seriálu vychází kulaté jubileum – bude to 400. Grand Prix novodobé éry MS motocyklů.

Pořadatelé 51. ročníku Velké ceny (čtyřikrát nebyla zařazena do světového šampionátu) se nechali slyšet, že potřebují padesát tisíc diváků, aby jejich zisky převážily náklady. O tom, jestli se to podaří, rozhodne i několik vedlejších, nikoliv bezvýznamných skutečností.

Rekord v návštěvnosti nepadne, letošní Grand Prix má příliš mnoho soupeřů. V prvé řadě finišující olympijské hry v brazilském Riu de Janeiro, které odkloní zájem zejména tuzemských návštěvníků (především těch, co mají hluboko do kapsy a u nichž hrají prioritu ceny vstupného a občerstvení. Jen namátkou – na tribunách je letos k mání steak za stovku, hranolky za pětapadesát. A pivo? Za padesát).

V rozhodování těch zahraničních zamíchala kartami znovuobnovená Velká cena Rakouska – v podstatě regionální konkurent – která se uskutečnila minulý víkend. Dříve byli motocykloví nadšenci co do zážitků vyprahlejší. Před Brnem bývala skoro měsíční letní přestávka, nebo se jel jediný závod v USA. A všechny může zviklat i nedobrá předpověď, co na neděli prorokuje i celodenní déšť, nebo epidemie žloutenky, co teď řádí v Brně.

Návštěvníci se poprvé musí popasovat i s přísnějším režimem vstupu do areálu v souvislosti s opatřeními, zavedenými pod hrozbou teroristických útoků na evropském území. Takže žádné rachejtle a ohňostroje, místo toho důkladné osobní prohlídky. A zapomenout nesmíme ani na tíživou dopravní situaci v blízkém okolí Automotodromu, a vlastně na celé dálnici D1 nebo dalších klíčových tepnách, směřujících k jihomoravské metropoli.

A jako "černý bonus" na závěr? Poprvé po několika letech nebudeme mít v královské třídě MotoGP žádného zástupce. Karel Abraham po nepovedené loňské sezoně dobrovolně přestoupil do konkurenčního seriálu superbiků, čehož už teď trochu lituje, a proto doufá, že se zase jednou vrátí.

A jak to tedy letos vypadá na rozjezdu závodu, jehož vyvrcholení přijde zítra počínaje jedenáctou hodinou dopoledne? Pojďme se podívat do zákulisí, do paddocku. Přístup do jeho útrob mají i diváci se speciálními vstupenkami. Ti ostatní smutně nahlíží skrze plot a snaží se alespoň na dálku zahlédnout nejznámější tváře MS motocyklů, zejména Rossiho, což se jim může poštěstit při jejich přesunu před tréninkem nebo po něm, na trase z obytných karavanů k boxům závodních strojů.

Ti fanoušci, co jsou uvnitř paddocku, mají občas štěstí pořídit si klasickou společnou fotografii nebo bleskové selfie. A to i s Valentinem, který byl v pátek dobře naladěn. Čekání na něj po prvním měřeném tréninku sice bylo nekonečné, box stáje yamaha opustil skoro hodinu po jeho skončení, pak ale svolil k fotografování s dětmi. Další jezdci kategorie MotoGP neváhali do objektivu fotoaparátů při jízdě na skútru vyseknout úsměv nebo vítězné gesto. To bylo během tréninků. Kdo ale bude spokojený a nejspokojenější v neděli odpoledne?

Podle vlajek, čepic, triček a transparentů na přírodních tribunách je zřejmé, že velká část publika bude přát štěstí, a pokud možno šesté vítězství v královské kubatuře na Masarykově okruhu, právě "živému maskotu šampionátu", Valentinu Rossimu. Tím spíš po divokém závěru loňské sezony, kdy až do posledního závodu ve Valencii vedl průběžné pořadí, a nebýt trestu za incident s Marquezem na Velké ceně Malajsie, možná by ho i získal. On, nikoliv stájový rival ze Španělska, Jorge Lorenzo.

Rossi ale v Brně naposledy zazářil v roce 2009. A s výjimkou jednoho vítězství Australana Stonera si od té doby rezervovali nejvyšší stupínky právě Španělé. Dvakrát Lorenzo, dvakrát Pedrosa a jednou Marc Marquez. Ostatně právě nejsledovanější kubatura připomíná víc než světový šampionát hodně velké mistrovství Španělska, obohacené o několik hostů ze zahraničí, mezi nimiž už ale schází kdysi tolik úspěšní Američané nebo Japonci. Z dvacítky jezdců, co dorazila do Brna, jich je ze Španělska devět! Možná by neškodilo zavést podobná omezení, jaká existují třeba na olympiádě. Tři, čtyři borci z jedné země, a dost!

A ještě jedna zajímavost a výzva na závěr, pro stabilního účastníka seriálu Moto3 Jakuba Kornfeila i Karla Haniku, který po nepovedeném začátku sezony startuje na domácí trati na divokou kartu. Na současném Masarykově okruhu, na němž se jezdí od roku 1987, se na pódium podařilo dosáhnout jen jedinému Čechovi. V roce 2007 dojel Lukáš Pešek na Derbi v již neexistující kubatuře do 125 ccm na třetím místě. A pokud v neděli podle předpovědi opravdu zaprší? Na mokré trati dosáhl Kornfeil nejlepšího výsledku v kariéře, a vlastně oběma se na mokré trati daří. Takže – uvidíme.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články