Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Vítězství na Safari rallye potvrdil Rovanperä a na čele MS má pohodlný náskok

Kalle Rovanperä zvítězil také v Safari rallye. Finský pilot toyoty si v Keni dojel už pro čtvrtou výhru v sezoně a na čele mistrovství světa si vyrobil velmi pohodlný náskok 65 bodů. Tým Toyota Gazoo navíc náročný závod po šotolině zcela opanoval, jeho piloti obsadili první čtyři místa.

Je nám líto, video expirovalo.
Rovanperä si výhrou v Africe upevnil vedení v šampionátu

Jednadvacetiletý lídr šampionátu Rovanperä se dostal do čela Safari rallye v páteční, sedmé erzetě po defektu svého týmového kolegy a obhájce loňského vítězství Sébastiena Ogiera z Francie. Vedoucí příčku si už ve zbytku soutěže mladý Fin pohlídal a nejbližšího pronásledovatele Elfyna Evanse z Británie porazil o 52,8 sekundy.

Třetí skončil Japonec Takamoto Kacuta a čtvrtý s odstupem 2:10 minuty Ogier. Jezdci Toyoty obsadili první čtyři místa ve světové rallye poprvé po dvanácti letech.

Nejlepší ze zbytku startovního pole byl Thierry Neuville. Belgický pilot týmu Huyndai skončil po sobotní havárii pátý s téměř jedenáctiminutovou ztrátou, ale udržel se na druhém místě MS. Třetí je jeho stájový kolega Ott Tänak z Estonska, který Safari rallye nedojel.

Už v pátek odstoupil i jediný český účastník Martin Prokop, jenž se svým fordem zapadl. Devítinásobný mistr světa a vítěz úvodní letošní Rallye Monte Carlo Sébastien Loeb nedokončil kvůli požáru vozu páteční etapu a po návratu do soutěže skončil osmý.

Sedmá rallye třináctidílného šampionátu se pojede v polovině července v Estonsku.

Safari rallye Keňa, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 03:40:24,9, 2. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -52,8, 3. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -1:42,7, 4. Ogier, Veillas (Fr./Toyota Yaris) -2:10,3, 5. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -10:40,9, 6. Breen, Nagle (Ir./Ford Puma) -23:27,9.
Průběžné pořadí MS (po 6 z 13 závodů): 1. Rovanperä 145, 2. Neuville 80, 3. Tänak (Est./Hyundai I20) 62, 4. Kacuta 62, 5. Breen 60, 6. Evans 57, ...23. Cais (ČR/Ford Fiesta) 2.
Pořadí týmů: 1. Toyota 246, 2. Hyundai 184, 3. M-Sport Ford 144, 4. Toyota NG 68.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články