Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Šampiona Loeba vyřadil na Safari rallye požár, vede Rovanperä

Úvodí etapa Safari rallye Keňa se stala osudovou pro devítinásobného mistra světa Sébastiena Loeba z Francie. Jezdce, který letos startuje pouze ve vybraných závodech, zastavil po čtvrté rychlostní zkoušce požár vozu. Prvenství po posledním měřeném testu ztratil jeho krajan Sébastien Ogier, jenž musel měnit kolo a ztratil tím dvě cenné minuty. Do čela se po první etapě dostal lídr mistrovství světa Kalle Rovanperä z Finska.

Je nám líto, video expirovalo.
Do vedení na Safari rallye se dostal Rovanperä

Osmačtyřicetiletý Loeb, jenž v lednu ovládl Rallye Monte Carlo, odstoupil z pátého místa. V sobotu se teoreticky může na start s penalizací vrátit. "Takhle odstoupit je frustrující. Cítili jsme se dobře, auto fungovalo a byli jsme dobře připraveni... Je to velmi náročná rallye, na trati je hodně kamenů a práší se. Jsme zklamaní, ale nemůžeme nic dělat," citovala Loeba agentura AFP.

Podle týmu M-Sport Ford vypukl v motorovém prostoru ve vozu francouzského jezdce oheň po čtvrtém měřeném testu, který zakončil první část páteční etapy.

Osminásobný šampion Ogier, jenž obhajuje v Keni vítězství z loňského roku, po většinu dne vedl. V posledním testu měl ale defekt, měnil kolo a na nejrychlejšího Rovanperäho ztratil 2:21. Ve výsledkové listině klesl o pět pozic.

Jednadvacetiletý Fin, který letos vyhrál tři z pěti závodů MS, má aktuálně v čele náskok 22 sekund na Brita Elfyna Evanse. Třetí je s odstupem dalších tří sekund Ott Tänak z Estonska.

V poslední erzetě měl problémy i Martin Prokop, který byl po šestém testu dvanáctý. Podle dostupných informací zastavil a musel z etapy odstoupit. Jeho vůz zablokoval trať a další jezdci nemohli v soutěži pokračovat.

Výsledky Safari rallye Keňa

Safari rallye Keňa, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:

1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 1:20:58,1, 2. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -22,4, 3. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -25,3, 4. Kacuta, Johnston (Jap., Brit./Toyota Yaris) -26,6, 5. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -57,5, 6. Ogier, Veillas (Fr./Toyota Yaris) -2:08,2....14. Prokop, Jůrka (ČR/Ford Fiesta) -21:10,7.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články