Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vettel si v Kanadě po ročním čekání vyjel pole position

Německý pilot Sebastian Vettel vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Kanady v Montrealu. Získal pro svou stáj Ferrari teprve druhou pole position v sezoně a pro sebe první po téměř roce, naposledy vyrážel do závodu z prvního startovního místa loni v červenci ve Velké ceně Německa.

Sebastian Vettel
zdroj: ČTK/PA autor: James Moy

Vettel před dvěma týdny druhým místem v Monaku ukončil Mercedesu rekordní sérii doublů a zlepšující se výkony Ferrari potvrdil i v Kanadě. Čtyřnásobný mistr světa ovládl i dnešní třetí trénink a pro první pole position od loňského závodu v Německu si dojel časem 1:10,240.

"Jsem plný adrenalinu, protože ten pocit, když sedíte v autě, které prostě jede... Je to prostě paráda, zejména když poslední závody pro nás byly hodně hořké," řekl Vettel. "Máme velkou radost, zatím se nám tady daří a tohle je příjemné překvapení," přidal šéf Ferrari Mattia Binotto.

Je nám líto, video expirovalo.
V Kanadě bude z prvního místa startovat Vettel

Na druhém místě skončil se ztrátou dvou desetin pětinásobný mistr světa a vedoucí jezdec průběžného pořadí Lewis Hamilton ze stáje Mercedes, která vyhrála všech šest dosavadních závodů v sezoně. Vettel, který na Hamiltona ztrácí 55 bodů, je tak v nejlepší pozici ukončit nadvládu německého týmu.

"Nejsem zklamaný, dali jsme do toho všechno a prostě byli rychlejší. Hlavně v posledním sektoru nás drtili. Takže jsem rád, že se mi podařilo dostat se mezi dvě Ferrari," uvedl Hamilton, který závěrečnou část kvalifikace dlouho vedl, ale právě po zrychlení v posledním sektoru trati ho Vettel přeskočil. Na třetí místo na startu se postaví Charles Leclerc, jenž pro Ferrari získal v Bahrajnu dosud jedinou pole position v sezoně.

"Na dlouhých rovinkách jsme silní, tak snad to potvrdíme i zítra a odrazíme se k nějaké úspěšné sérii," poukázal Leclerc na to, že Ferrari v součtu s minulou sezonou čeká na vítězství už devět závodů.

Čtvrtý v kvalifikaci skončil Daniel Ricciardo z Renaultu, pátý byl Pierre Gasly z Red Bullu a až ze šesté příčky odstartuje po jezdecké chybě v závěrečné části kvalifikace druhý pilot Mercedesu Valtteri Bottas, kterému v průběžném pořadí patří druhé místo za Hamiltonem. Spolu si také rozdělili vítězství v dosavadním průběhu sezony, když čtyřikrát vyhrál Hamilton a dvakrát Bottas.

Kvalifikace na Velkou cenu Kanady, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Montrealu:

1. Vettel (Něm./Ferrari) 1:10,240, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,206, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,680, 4. Ricciardo (Austr./Renault) -0,831, 5. Gasly (Fr./Red Bull) -0,839, 6. Bottas (Fin./Mercedes) -0,861, 7. Hülkenberg (Něm./Renault) -1,084, 8. Norris (Brit./McLaren) -1,623, 9. Sainz (Šp./McLaren) -3,741, 10. Magnussen (Dán./Haas) bez času.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články