Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Vettel s Alonsem do Mercedesu zřejmě nezamíří. Dostane šanci Wehrlein?

Londýn – Kdo nahradí v týmu Mercedes Nica Rosberga, který po triumfu v letošním šampionátu formule 1 překvapivě ukončil kariéru? Sebastian Vettel? Sám čtyřnásobný mistr světa Němec tuto možnost vyloučil. Za dalšího možného kandidáta je považován Fernando Alonso. Někdejší dvojnásobný mistr světa je však vázán v McLarenu, a tam se neobávají, že by o španělskou hvězdu přišli. Sázkové kanceláře favorizují mladého Němce Pascala Wehrleina, který ve své první sezoně v F1 získal jeden bod. Podle šéfa dozorčí rady Mercedesu Nikiho Laudy by mělo být o novém kolegovi trojnásobného mistra světa Brita Lewise Hamiltona jasno do konce roku.

Pascal Wehrlein
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Vettel letos k 42 vítězstvím v závodech F1 další nepřidal a v šampionátu skončil čtvrtý, Ferrari ale opouštět nehodlá. "Není velké tajemství, že s Kimim (Räikkönenem) máme smlouvu i na příští rok. Takže by to mělo být jasné. Nevím, jaké mají plány (v Mercedesu). Ale my se staráme o sebe. Mění se spousta věcí, takže máme celkem co dělat. Ohledně příští sezony to vidíme dobře," řekl Vettel, jenž své čtyři tituly získal v letech 2010 až 2013 v barvách týmu Red Bullu.

Rosbergovo rozhodnutí odejít v 31 letech ze seriálu Grand Prix na vrcholu je podle něj statečný krok, protože jednodušší by prý bylo pokračovat. "Mně bylo 23, když jsem získal první titul, takže jsem byl v jiném rozpoložení. Chtěl jsem vyhrát znovu, což se mi povedlo. Mám závody rád a chci jezdit dál," řekl Vettel.

V souvislosti s Rosbergovým nástupcem se spekuluje také o Alonsovi, který se ani ve své druhé sezoně v McLarenu nedočkal stupňů vítězů. V britské stáji se však neobávají, že by pětatřicetiletého Španěla ztratili. "Máme s Fernandem smlouvu a je tu spokojený. Samozřejmě by chtěl vyhrávat, stejně jako my, ale tohoto scénáře (odchodu) se neobávám," uvedl nový šéf McLarenu Zak Brown. Alonso vyhrál MS v letech 2005 a 2006 jako pilot Renaultu. Dosud poslední, 32. vítězství v Grand Prix si připsal v roce 2013 s vozem Ferrari.

Podle bookmakerů by do Mercedesu mohl zamířit dvaadvacetiletý Wehrlein, který je náhradním jezdcem německé stáje. Premiérovou sezonu ve formuli 1 absolvoval jako člen týmu Manor a jeho nejlepším výsledkem bylo desáté místo ve Velké ceně Rakouska.

"Jedna sezona v F1 není mnoho, ale mám pocit, že jsem na tenhle džob připravený a věřím si. Hodně jsem toho odjezdil na pneumatikách pro příští rok a myslím, že tahle zkušenost je hodně důležitá," uvedl Wehrlein při vyhlášení Cen Autosportu v Londýně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články