Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Šok pro Formuli 1. Mistr světa Rosberg ukončil kariéru

Berlín – Německý pilot Formule 1 Nico Rosberg se rozhodl ukončit závodní kariéru. Překvapivé rozhodnutí přišlo jen pár dní poté, co vyhrál titul mistra světa. "Jsem na vrcholu a cítím, že je to správné rozhodnutí," uvedl Rosberg.

Nico Rosberg
zdroj: Reuters

Jednatřicetiletý Rosberg překvapivé rozhodnutí zdůvodnil tím, že po mimořádně náročné sezoně nemá už k dalšímu závodění motivaci. Tlak v závěru šampionátu byl podle něho extrémní. Myšlenkou na ukončení kariéry se prý zabýval už od Velké ceny Japonska v Suzuce.

"Ziskem titulu ze mne spadlo obrovské břímě. V pondělí večer jsem se definitivně rozhodl k tomuto kroku," uvedl Rosberg. "Následuji své srdce. Je to hrozně jednoduché, když jsem dosáhl toho, co jsem chtěl," konstatoval a dodal, že nyní plánuje být především otcem a manželem.

Je nám líto, video expirovalo.
Nico Rosberg končí ve Formuli 1, chce se věnovat rodině

Ziskem titulu si Rosberg po desetiletém působení v seriálu F1 splnil klukovský sen a vyrovnal se otci. Keke Rosberg se stal mistrem světa v prestižní automobilové disciplíně v roce 1982 v barvách stáje Williams. Nico Rosberg absolvoval během kariéry 206 Velkých cen, v nichž oslavil 23 vítězství. Všechna s mercedesem.

Rosbergovo nečekané rozhodnutí, které zaskočilo i vedení týmu Mercedes, uvolnilo jeden z nejžádanějších kokpitů ve F1. Mercedes vyhrál 19 z letošních 21 závodů, v posledních třech letech německý tým opanoval pokaždé Pohár konstruktérů a slavil i individuální titul. Favoritem bude i v nové sezoně, navzdory chystaným změnám pravidel.

"Bylo to od Nica statečné rozhodnutí a důkaz o síle jeho charakteru. Vybral si skončit na vrcholu kariéry. Jako mistr světa, jako někdo, kdo si splnil dětský sen," konstatoval šéf Mercedesu Toto Wolff. "Jistota, s níž k tomuto rozhodnutí došel, mě vedla k tomu, že jsem ho okamžitě bez výhrad přijal, jakmile mě o něm informoval," zakončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články