Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

V Poříčí nemohou jet všichni. Startovka se dá přirovnat k ME, říkají pořadatelé první autokrosové zastávky

Doba nejistoty je tatam, o víkendu 25. a 26. července startuje mistrovství republiky v autokrosu. Tradiční destinace Poříčí nad Sázavou přivítá tentokráte nejen českou, ale i evropskou špičku. Taková konkurence tu ještě nebyla. Přijede i úřadující evropský šampion Bernd Stubbe a chybět nebude ani domácí hvězda Radek Jordák. A jedno ví vicemistr Evropy jistě: každá chyba bude hodně nepříjemná.

Je nám líto, video expirovalo.
Start autokrosové sezony tématem SM speciál

Fanoušci autokrosu se už brzy dočkají. Evropský šampionát se sice pro letošek zrušil, ale domácí mistrovství se pojede poslední červencový víkend. O účast byl eminentní zájem. "Museli jsme i nějaké přihlášky odmítnout," připustil v pořadu Svět motorů speciál hlavní pořadatel Tomáš Jeníček.

"Poříčský závod má v Evropě své jméno. Chodily nám přihlášky z celé Evropy - západu i východu," uvedl Jeníček.

V Evropě je po autokrosu hlad. Závody ME museli oželet i v Nové Pace nebo Přerově. Jezdci tak vyhledávají možnosti změřit síly, kde se dá. "Je pravda, že startovní listina se dá přirovnat k mistrovství Evropy, ale doufáme, že máme české jezdce, kteří na stupních vítězů nakonec budou," řekl Jeníček.

Na startu by neměli chybět ti nejlepší: Stubbe nebo Jordák. "Bude to strašně těžké. Je tam top desítka. Jakákoli chyba v rozjížďce bude znamenat startovat z druhé a třetí řady. Bude těžké dostat se do semifinále a finále," odhadl český jezdec, který ví, jaké to je zvítězit na poříčské trati.

Bez diváků by to nešlo

Klání s nadmíru velkou konkurencí se přitom nerodila vůbec lehce. Finální rozhodnutí, že se závody nezruší, padlo až na začátku června. "Covidová krize nás zastihla hlavně v začátku příprav. Nevěděli jsme, jakým stylem se do toho pustit, jak naložit s diváky, kolik jezdců bude připuštěno k závodu. Postupem času se ale situace zlepšovala," popsal Jeníček.

Od začátku ale měli pořadatelé v jednom jasno: "Nechtěli jsme jet bez diváků, to nám přišlo nelogické," zdůraznil Jeníček. Vyplatilo se, podívaná to bude přinejmenším neobvyklá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články