Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Schumachera prý lékaři začali budit z umělého spánku

Paříž - Podle informací francouzského listu L'Equipe začali lékaři pozvolna probouzet Michaela Schumachera z umělého spánku. Schumacherova manažerka ovšem spekulace médií popírá - podle ní zůstává sedminásobný šampion F1 nadále v umělém spánku. Měsíc po nehodě na lyžích ve francouzských Alpách je prý zdravotní stav Schumachera stabilní, nicméně další vývoj je stále velice nejistý. 

Michael Schumacher
zdroj: ISIFA/EPA autor: Srdjan Suki

Schumacher upadl na lyžích 29. prosince v neupravené části sjezdovky v Méribelu a udeřil se do hlavy o kámen. Absolvoval dvě operace mozku a nachází se na jednotce intenzivní péče nemocnice v Grenoblu v umělém spánku, v němž prožil i nedávné 45. narozeniny. Cílem umělého spánku v případě poškození hlavy je umožnit mozku odpočívat, aby se snížil tlak v lebce.

Jezdcova mluvčí Sabine Kehmová v pondělí odkázala agenturu AFP ohledně vývoje Schumacherova zdravotního stavu na lékařskou zprávu ze 17. ledna. Lékaři tehdy označili stav slavného Němce bez dalšího upřesnění za stabilní. Oproti dřívějšku nehovořili o kritickém stavu.

Sabine Kehmová, manažerka Schumachera:

Sabine Kehmová"Znovu zdůrazňuji, že jakákoliv vyjádření o Michaelově zdravotním stavu, která nepocházejí od jeho ošetřujících lékařů, je nutno brát jako spekulace. A opakuji, že spekulace komentovat nebudeme."

Bývalý lékař F1 v Schumacherovo plné uzdravení nevěří

Lékaři se zpravidla rozhodují pro ukončení umělého spánku postupným zastavením sedativ poté, co tlak v lebce je opět nízký a stabilní. Pacient se poté vrací do klinického stavu před uspáním. Může zůstat v komatu, nebo se postupně probudit. Lékaři při ukončování umělého spánku bedlivě zkoumají reakce pacienta.

Lékaři z kliniky v Grenoblu se k možnému vývoji Schumacherova zdravotního stavu odmítají vyjádřit. Z medicínského hlediska je možné, že i po několika týdnech v umělém spánku se pacienti postupně zcela uzdraví.

Bývalý lékař F1 Gary Hartstein ovšem tvrdí, že je velice nepravděpodobné, že se bývalý jezdec vrátí do plnohodnotného života. Jeho současný stav ale popisuje jako povzbudivý: "Skutečnost, že je stále pod sedativy a nenachází se v normálním kómatu, je lepší zpráva, než jsem očekával."

Michael Schumacher
zdroj: ČTK/PA autor: David Davies

Probouzení z umělého spánku je běh na dlouhou trať

"Zjišťujeme, zda s ním dokážeme komunikovat, zda reaguje na slovní stimulace s příkazy jako 'stiskněte mi ruku', 'otevřete či zavřete oči'," popsal postup při probouzení acientů z umělého spánku neurochirurg Gérard Audibert z nemocnice v Nancy. Vývoj stavu pacienta po probuzení z umělého spánku může být velmi dlouhý. Konečné následky u poranění hlavy bývají podle Audiberta zpravidla známé asi dva roky po nehodě.

"Je to nepochybně běh na dlouhou trať. Musíme si uvědomit, že od úrazu uplynul měsíc a ten měsíc byl poraněný v umělém spánku. Pokud spekulujeme o tom, že je z umělého spánku vyváděn, jedná se o pasivní proces, protože se vysadí podávání léků, které ho v tom umělém spánku udržují," vysvětlil přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče ve Fakultní nemocnici Motol Karel Cvachovec.

Výsledek postupného probouzení není jistý. Schumacher by mohl mít následky s hlubokou poruchou vědomí. "Bohužel po úrazu tohoto typu to vůbec není vyloučeno," upozornil Cvachovec. Stav mozkových funkcí bude možné plně zkoumat, až když by se Schumacher z umělého spánku probral. "Zatím ten neurologický nález není možný, protože je překryt účinky léků," uvedl Cvachovec.

Zdroj
ČTK, L'Equipe, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články