Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Saúdskoarabský Dakar bude lepší pro Evropany, očekávají čeští piloti. Závod ale přiláká nové soupeře

Nové stroje, obměněné regule a především odlišná destinace v Saúdské Arábii. Čeští závodníci se na Dakaru budou muset vyrovnat s mnoha novinkami. Jak se připravují a co si od slavného závodu slibují Josef Macháček, Zdeněk Tůma a Tomáš Kubiena?

Josef Macháček se svou buginou Can-Am Buggyra MK50 XRS
zdroj: Buggyra Racing

Josef Macháček je známý především pro své úspěchy na čtyřkolkách. Letošní Dakar ale pojede v jiné a novější kategorii bugin zvané Side by Side. "Je to poměrně čerstvé. Že pojedu, jsem se dozvěděl teprve před třemi měsíci. Ale na trénink jsem dostatek času měl," řekl Macháček. "Najezdil jsem to, co jsem potřeboval," dodal zkušený dakarský matador.

Novou destinaci v Saúdské Arábii si vyzkouší i čtyřkolkář Zdeněk Tůma, který bude jediným zástupcem týmu Barth Racing. "Je to větší zodpovědnost," říká zkušený Tůma. "Kdybych skončil dřív, tak nevím, co tam ten tým bude dělat," pousmál se český čtyřkolkář, který se musel seznámit i s obměněnými technickými regulemi.

Čtyřkolku bude pilovat i Tomáš Kubiena, který zatím Dakar ani jednou ze tří pokusů nedokončil. Prolomí své prokletí? "Doufám, že už ano. Už bych si to mohl zasloužit," usmál se. "Asi jsme nebyli dostatečně připravení. Nyní jsme pro to udělali vše, co se dalo," řekl Kubiena, který míval problémy s technikou.

Kubiena bude mít nový stroj. "Zůstal jen motor a rám, jinak je všechno jiné. Vycházeli jsme ale z původní koncepce," popsal český závodník. "Výkon však není takový, jak bych si představoval, asi o dvacet procent," povzdechl si s odkazem na technické regule, které přinesly některá omezení.

Zastavil se i nad změnou lokace celého Dakaru, který se přesouvá do Saúdské Arábie. "Myslím, že je to krok dobrým směrem. Mě osobně ta destinace hodně láká," míní Kubiena. "Bude tam 70 procent písčité podloží. Ale bude to podobné jako Severní Afrika. Já jsem jel už v Maroku či letos na jaře Alžírsku. Ty terény budou, myslím, podobné," dodává Tůma.

"Podnebí je Africe podobné a i pro Evropany to bude lepší. Není to taková dálka ani časový posun. Jihoameričani dosud měli trochu výhodu, nyní se to srovná a bude to pro všechny stejné," doplňuje Kubiena. "Zapomněli jsme ale na to, že sem přijedou jiní závodníci. Blíž to budou mít Indové, Rusové nebo Japonci," upozornil matador Macháček.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články