Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Šampiona Loeba vyřadil na Safari rallye požár, vede Rovanperä

Úvodí etapa Safari rallye Keňa se stala osudovou pro devítinásobného mistra světa Sébastiena Loeba z Francie. Jezdce, který letos startuje pouze ve vybraných závodech, zastavil po čtvrté rychlostní zkoušce požár vozu. Prvenství po posledním měřeném testu ztratil jeho krajan Sébastien Ogier, jenž musel měnit kolo a ztratil tím dvě cenné minuty. Do čela se po první etapě dostal lídr mistrovství světa Kalle Rovanperä z Finska.

Je nám líto, video expirovalo.
Do vedení na Safari rallye se dostal Rovanperä

Osmačtyřicetiletý Loeb, jenž v lednu ovládl Rallye Monte Carlo, odstoupil z pátého místa. V sobotu se teoreticky může na start s penalizací vrátit. "Takhle odstoupit je frustrující. Cítili jsme se dobře, auto fungovalo a byli jsme dobře připraveni... Je to velmi náročná rallye, na trati je hodně kamenů a práší se. Jsme zklamaní, ale nemůžeme nic dělat," citovala Loeba agentura AFP.

Podle týmu M-Sport Ford vypukl v motorovém prostoru ve vozu francouzského jezdce oheň po čtvrtém měřeném testu, který zakončil první část páteční etapy.

Osminásobný šampion Ogier, jenž obhajuje v Keni vítězství z loňského roku, po většinu dne vedl. V posledním testu měl ale defekt, měnil kolo a na nejrychlejšího Rovanperäho ztratil 2:21. Ve výsledkové listině klesl o pět pozic.

Jednadvacetiletý Fin, který letos vyhrál tři z pěti závodů MS, má aktuálně v čele náskok 22 sekund na Brita Elfyna Evanse. Třetí je s odstupem dalších tří sekund Ott Tänak z Estonska.

V poslední erzetě měl problémy i Martin Prokop, který byl po šestém testu dvanáctý. Podle dostupných informací zastavil a musel z etapy odstoupit. Jeho vůz zablokoval trať a další jezdci nemohli v soutěži pokračovat.

Výsledky Safari rallye Keňa

Safari rallye Keňa, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:

1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 1:20:58,1, 2. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -22,4, 3. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -25,3, 4. Kacuta, Johnston (Jap., Brit./Toyota Yaris) -26,6, 5. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -57,5, 6. Ogier, Veillas (Fr./Toyota Yaris) -2:08,2....14. Prokop, Jůrka (ČR/Ford Fiesta) -21:10,7.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články