Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Salač zajel druhou nejlepší kvalifikaci sezony, v Motegi skončil pátý

Filip Salač se kvalifikoval do nedělní Velké ceny Japonska v třídě Moto2 z páté pozice. Člen týmu Gresini Racing zajel v propršeném Motegi svou druhou nejlepší kvalifikaci v sezoně po zahajovací Grand Prix v Kataru, kde byl na roštu čtvrtý.

Je nám líto, video expirovalo.
Salač si v Motegi vyjel páté místo v kvalifikaci

Dnešní program Velké ceny narušil déšť, kvůli němuž musela být kvalifikace odložena a poté i přerušena. Na mokré trati byl jasně nejrychlejší Aron Canet ze Španělska, jenž vyhrál s náskokem sedmi desetin před Britem Jakem Dixonem. Salač, který zajel pátý čas i v pátečním tréninku a dnes byl v tréninku čtvrtý, na Caneta ztratil téměř 1,2 sekundy.

"V kvalifikaci byla přilnavost oproti rannímu tréninku o dost menší, celkově podmínky byly složité. Čekali jsme, jestli nás vůbec pustí na trať, protože to bylo pozastavené. Na trati bylo opravdu hodně vody," uvedl Salač. "Měl jsem strach, protože to fakt hodně klouzalo. Čekal jsem, že z toho každou zatáčku vystoupím, jak jsem jel na hraně. Každopádně jsem moc rád za druhou řadu do závodu, protože i na suchu jsme tady včera byli rychlí."

V královské třídě MotoGP získal po třech letech pole position šestinásobný mistr světa Marc Márquez, jenž se minulý víkend v Aragonii vrátil do MS po téměř čtyřech měsících a operaci paže. Hvězdný Španěl z továrního týmu Honda vyhrál kvalifikaci naposledy právě v Motegi v roce 2019, kdy se Velká cena Japonska jela před koronavirovou pandemií naposledy.

V první řadě Márqueze doplní Francouz Johann Zarco s ducati a Jihoafričan Brad Binder s KTM. Mistr světa a lídr šampionátu Fabio Quartararo odstartuje z devátého místa, tři příčky před svým nejbližším pronásledovatelem v MS Francescem Bagnaiou.

Kvalifikace na Velkou cenu Japonska, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Motegi:

Moto3: 1. Suzuki (Jap./Honda) 2:11,246, 2. Ogden (Brit./Honda) -0,322, 3. García (Šp./GasGas) -0,542.

Moto2: 1. Canet (Šp./Kalex) 2:04,939, 2. Dixon (Brit./Kalex) -0,730, 3. Arbolino (It./Kalex) -0,952, ...5. Salač (ČR/Kalex) -1,184.

MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:55,214, 2. Zarco (Fr./Ducati) -0,208, 3. Binder (JAR/KTM) -0,323.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články