Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vildman: Následující tři etapy Dakaru budou rozhodující

Praha – Letošní Rallye Dakar se překlápí do své druhé poloviny. Podle čtyřnásobného účastníka legendárního závodu Vlastimila Vildmana budou rozhodující následující tři etapy. Sám Vildman navíc uvažuje, že by se na Dakar vrátil jako závodník. "Přemýšlel jsem o buggyně, ale asi by to byl náklaďák," uvedl.

Z letošní Rallye Dakar zatím neodpadlo tolik účastníků jako v minulých letech. Některé etapy se sice rušily či zkracovaly, podle Vildmana je ale stav daný zejména tím, jak je soutěž nalajnovaná. "Byly to hodně WRC tratě. Auta by měla být v pořádku, protože se nejede těžkým terénem, nebylo to pořádně kde rozbít. Není to dané jen zkracováním, ale i charakterem tratě. Další etapy možná ukážou daleko víc," řekl Vildman v rozhovoru pro ČT sport.

V kamionech se prokousávají dopředu kamazy, podle Vildmana přichází jejich chvíle. "Ukážou svoji sílu, ale doufám, že tu ukáže i někdo jiný. Doufám v to, že na prvních třech místech kamazy jako v posledních dvou letech nebudou."

Rallye Dakar
zdroj: ČTK/AP Photo/Juan Karita

Důvěru vkládá do Martina Macíka mladšího s liazem, který je zatím na devátém místě. "Ani mě nepřekvapuje, že po polovině je v první desítce. Čekám, že se ještě posune dopředu. Pokud bude technika držet, Martin šanci má," řekl Vildman. Šanci má podle něj i zatím patnáctý Jaroslav Valtr s tatrou. "Už v minulých Dakarech prokazoval, že na desítku má. Vždycky ho zklamala technika, což se stalo i letos," dodal.

Vildman je v budoucích etapách zvědavý na aktuálně osmnáctého Martina Prokopa s toyotou. "On je WRC jezdec mistrovství světa, což je výjimečná kategorie. Možná bych očekával, že bude i trochu výš, ale odpovídá to tomu, že to jede poprvé a s Dakarem se učí žít. U něj se tyto tři pouštní etapy projeví nejvíc, tam teprve pozná, co je Dakar," zamyslel se.

Zda se sám na Dakar vrátí příští rok v pozici závodníka, teprve uvidí. "V hlavě se mi honily takové myšlenky, že až se vrátí Dušan Randýsek s buggynou, promluvím si s ním o tom, zda by to nebyla určitá cesta, že bych si to zkusil v takovém autíčku. Ale když ho vidím, že dojíždí 70., 80. místo, tak z toho mám trochu obavy," řekl Vildman, který by případně preferoval klasický Dakar. "Ten, jako býval. Koketuje se s jižní Afrikou, což jsou krásné země. Tu bych volil radši než Jižní Ameriku. A vzal bych si spíš náklaďák, protože na něj jsem zvyklý."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články