Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pojedu přes závit. Top 10 nenechám ležet na zemi, prohlásil Michek

V předposlední etapě Rallye Dakar se motocyklový jezdec Martin Michek posunul do top 10 a v pátečním závěrečném dějství je připraven udělat maximum, aby získanou pozici udržel. Pokud by se dokázal o místo zlepšit, zapsal by se dokonce do historie slavné soutěže jako nejúspěšnější český motocyklista.

"Jdu se odevzdat. Věřím, že všichni fanoušci budou se mnou a budou to se mnou prožívat. Budu se o to rvát, možná to řeknu trochu bláznivě, ale pojedu přes závit. Nenechám to ležet na zemi," uvedl rezolutně člen týmu Orion Moto Racing Group. O zatím nejlepší výsledek se v roce 1998 postaral Stanislav Zloch, který byl při svém druhém startu na Dakaru desátý.

I dvaatřicetiletý Michek je na Dakaru podruhé. Před odletem do Saúdské Arábie se sice několikrát nechal slyšet, že jede závodit a chce být co nejvýše, s ohledem na velké zdravotní problémy v průběhu minulého roku ale ve velký výsledek moc nevěřil. Po kolapsu jater byl v ohrožení života a v nemocnici strávil několik týdnů.

"Absolutně jsem nečekal, že bych mohl bojovat o top 10. Nečekal jsem ani, že budu bojovat o top 20. Kvůli těm věcem, které mě potkaly. Je to super, že se můžu rovnat s úplnou špičkou. To mě hodně povzbuzuje," pokračoval Michek.

Je nám líto, video expirovalo.
Michek se na Dakaru posunul na 10. místo, Macík je čtvrtý

Několikanásobný český motokrosový šampion předstihl v předposlední 11. etapě Joaquima Rodriguese z Portugalska a pomohlo mu i odstoupení čtvrtého muže průběžného pořadí Joana Barredy ze Španělska.

"Rodrigues je za mnou čtyři minuty, (Rakušan Matthias) Walkner čtrnáct minut. Takové dakarské hvězdy, vítěz Dakaru... Oba to jsou navíc motokrosaři, takže se známe dobře z jiných závodů, kde jsme spolu bojovali. Bože, to bude krásná etapa. Už teď jsem z toho rozsypaný jak čínský čaj. Už mě svrbí zápěstí," řekl Michek o vyvrcholení soubojů se soupeři, kteří jsou v průběžném pořadí hned za ním.

I proto litoval čtvrtečního zaváhání, kdy po chybě v navigaci ztratil dvanáct minut. "Zbytečně jsem přemýšlel nad umístěním a nad naříznutou zadní gumou. Zjistil jsem to v momentu, kdy jsem měl 260 kilometrů do bivaku, a musel jsem jet tak, aby se guma nezula. A nějakých dvacet kilometrů před cílem jsem udělal obrovskou navigační chybu. Je to škoda, ale zase to bude o to napínavější. V pátek do toho dám maximum," zakončil Michek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články