Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kdo dojede Dakar, je vítěz. Motorkáři by měli podle Vrátného dostat metál

Praha – Šéf týmu Bonver Dakar Project Tomáš Vrátný je nadšený z výsledků českých závodníků na 39. dakarské rallye. Nejvíc ho však potěšilo 24. místo Alberta Llovery, handicapovaného jezdce, který v kamionu závodí právě pod hlavičkou Vrátného týmu. "Každý, kdo dojede, je vítěz," prohlásil Vrátný, který už spřádá plány na příští jubilejní ročník Dakaru.

Tomáš Vrátný
zdroj: ČT sport

"Některé výsledky jsou pro mě překvapivé, některé nad očekávání. Takový je Dakar," prohlásil Vrátný. V kamionech se na prvních dvou příčkách umístili jezdci Nikolajev a Sotnikov z ruského Kamazu, třetí dojel Nizozemec De Rooy. "Byli to jedni z favoritů, dalo se to očekávat. Kamaz dlouhodobě potvrzuje, že je jedním z nejlepších týmů," uvedl.

Z českých závodníků byl nejvýše Aleš Loprais, který obsadil sedmé místo. "Je to krásné a úspěch na to, s jakými problémy se potýkal. Možná bude lehce zklamán, ale je to těžká soutěž," konstatoval Vrátný. O tři místa hůře skončil Martin Macík. "Říkal jsem, že na desítku má a on ty ambice naplnil," uvedl.

Martin Kolomý měl na letošním Dakaru asi nejvíce technických potíží, v konečném pořadí obsadil 15. pozici. "Jsou tam dílčí etapové úspěchy, které nelze podceňovat. To, že měl technické problémy, dokumentuje, jak je Dakar těžký. Není to vůbec špatný výsledek, je to výborný jezdec," řekl Vrátný, který věří, že všichni tři Češi mají do budoucna na to, aby mohli pomýšlet na vyšší umístění.

Potěšil ho také výsledek svěřence Llovery v tatrovce. Bývalý sjezdař z Andorry je ochrnutý na téměř tři čtvrtiny těla, přesto dojel skvěle 24. "Je neuvěřitelné, že to dokáže dát takovým způsobem, že se umístil do TOP 25. To je fantastické. Umí zatnout zuby a pracovat. Spoustu těch etap ho ale letos vyčerpalo natolik, že skončil na kapačkách, které mu dávaly energii, aby pokračoval. Nesmírně si ho za to vážím, jak dokáže bojovat a jaký je sportovec," uvedl Vrátný.

Llovera si oproti loňsku polepšil o jedenáct míst, přestože měl v jedné z etap problém s klouzavou spojkou. "Etapu pak musel dojet mechanik. To byla jedna z větších závad. Celý Dakar odjel Albert na jedné sadě pneumatik. Chlubil se mi, že ušetřil velké peníze týmu," smál se Vrátný.

Z dalších českých závodníků vyzdvihl i výkony jedenáctého Martina Prokopa mezi automobily a motorkáře Ondřeje Klymčiwa na 12. místě. "To je jednoznačný úspěch. Martin jel navíc s novým autem, což byla má obava, aby vydrželo. Je to malé vítězství, neuvěřitelné. Martin je výborný řidič," zdůraznil Vrátný.

Motorkáře pak obdivuje. "Každý, kdo je do dvacítky, je špičkový jezdec. My v kabině to máme o něco snazší. Sedíme tam tři, můžeme si spoustu věcí rozdělit. Kdo na motorce dojede Dakar, zaslouží si metál. Řešit závady, navigaci v rychlostech, vedro... To je obrovský psychický nápor," vysvětlil.

Sport
zdroj: ČT4

Důležitý je navíc i celkový zdravotný stav jezdce. "Jakákoliv nemoc snižuje koncentraci na závodění, o to je to pak těžší. V Jižní Americe je teplo, my přijíždíme ze zimy po dlouhém letu, to vše může ovlivnit, že přijde nějaká nemoc a pak to může mít nepříjemné důsledky," řekl Vrátný. Aleš Loprais podle něj například téměř na vše používá univerzální lék v podobě slivovice.

To, že Vrátný letošní ročník Dakaru jako závodník vynechal, ho nemrzí. "Kdybych se umístil dobře, přišlo by mi to líto, ale předjímat je složité. Byl to poněkud jiný Dakar, než na jaký jsme zvyklí. Hodně se zkracovalo, rušily se etapy, myslím, že jsem udělal dobře, že jsem si letos odpočinul."

Sport
zdroj: ČT4

Do Jižní Ameriky se přesto podíval, do Bolívie odjel na krátkou čtyřdenní inspekční cestu. "Zklamání bylo to, že jsme neviděli ani jednu etapu, protože se to vešlo zrovna do doby, kdy byly zrušené. Viděli jsme ten extrém v bivacích, co museli mechanici a závodníci absolvovat, určitě to nebylo lehké," řekl Vrátný, který odjel ještě s jedním cílem – vysbíral patnáct pytlů hraček pro tamní děti. "Obrátili jsme se na místní charitativní organizaci, snad jsme udělali radost. Všem fanouškům, kteří na sbírku přispěli, bych chtěl moc poděkovat," řekl Vrátný.

Ten byl spokojený i s výkonem svého týmu na Africa Eco Race, kde obsadil Jaroslav Valtr druhé místo a Tomáš Tomeček třetí. Samotného Vrátného Afrika láká více než Dakar. "Jako jezdce, i co se logistiky týče. Je ale strašně brzo se bavit o tom, co bude příští rok."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články