Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Cesta je cíl, říká Podmol v novém dokumentu a Dakar pojede bez asistence

V sedmatřiceti toho má za sebou až až. Hlavně doktoři, kteří mu léčili zranění, by mohli povídat. Bývalý světový šampion ve freestyle motokrosu Libor Podmol je zvyklý se o sebe postarat, protože ve věku, v němž je dnes sám, přišel při dopravní nehodě o otce, také známého motocyklového závodníka. I s jeho ztrátou se vypořádává v dokumentu Cesta je cíl, kterou natočil s Ladisem Zemanem. Představili jej na premiéře v pražském kině Aero a chystají s ním diskuzní tour po republice.

Libor Podmol
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Právě otcovu před lety nedokončenou misi letos splnil a z dokumentu je jasné, že to byla dřina. "Vytvořili jsme tu i takový památník mého táty. Je to pro mě citovka," řekl k filmu, který mapuje část jeho života.

Z velké části se dehrává právě na Rallye Dakar, kterou jel loni poprvé a vypadalo to, že i naposledy. "Někdy si říkám, co tu vlastně dělám, jaký to má vůbec smysl," komentoval před pár měcíci svou dakarskou premiéru nejúspěšnější freestylový mokorosař historie. Přiznal, že po pár dnech den volal ženě, že "už nikdy."

Je nám líto, video expirovalo.
Podmolovi pomohl dojet Krejčí

"Zhubnul jsem tam deset kilo, byl jsem vrásčitej, opar jsem měl přes půl huby. Pro tělo to není nic zdravého, ale jezdím na motorce, bavím tím sebe i lidi a hodlám v tom ještě chvíli pokračovat," dodal s tím, že už se chystá na příští ročník. "Zase mám cíl, pro co trénovat, pro co makat," vysvětlil další motivaci.

Ještě zvažoval, jestli se do Saúdské Arábie vydá na motorce nebo například v bugině. "Ale pak jsem si řekl, že na té můžu jet i za patnáct let, teď ještě mám co říct v motorkách, takže pojedu v nejdrsnější kategorii –⁠ malé moto bez asistence. Tenkrát mi hodně lidí říkalo, ty to nedojedeš. Dojel jsem. A teď to chci zkusit i takhle sám," dodal.

Libor Podmol
zdroj: ČT sport autor: Jan Dvořák

Bude si muset umět pomoci sám. "To je pro mě úplně nové, jen těch drátků, co je v elektrice...," konstatoval Podmol s úsměvem, na co se bude muset před druhou dakarskou štací zaměřit. "Taky už vím, že se cítím lépe než loni v červnu a dokážu se fyzicky líp připravit a i to by mi mělo pomoct. Počítám s tím, že si zase sáhnu na dno, ale to mě baví."

To řekl chlapík, kterému po posledním velkém karambolu při závodě MS ve freestylu hrozilo v krajním případě, že přijde o nohu. Ale on se zaťal, cvičil, dělal všechno pro co nejrychlejší brzké uzdravení a brzy opět chodil. "Hojí se jako kočka, to má po tátovi," vzkázal v dokumentu lékař, který se staral už o Podmola staršího.

První šanci film vidět a popovídat si s jeho protagonisty budou mít diváci 9. července v Kostelci nad Ohří.

Libor Podmol
zdroj: ČT sport autor: Jan Dvořák
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články