Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První etapu v Keni vyhrál Neuville, Prokop otočil ford na střechu a skončil

Belgičan Thierry Neuville vyhrál první etapu Safari rallye, šestého závodu mistrovství světa v automobilových soutěžích. Jezdec továrního týmu Hyundai má po sedmi rychlostních zkouškách v čele náskok 19 sekund na Takamota Kacuta z Japonska. Třetí je s odstupem téměř minuty Estonec Ott Tänak.

Thierry Neuville
zdroj: ČTK/AP autor: Nicolas Aguilera

Rallye již předčasně skončila pro jediného Čecha na startu Martina Prokopa, který měl závod výborně rozjetý a po pěti erzetách byl osmý.

V dalším měřeném testu ale ve vysoké rychlosti havaroval, jeho ford se několikrát přetočil přes střechu a posádka týmu Benzina Orlen musela ze soutěže odstoupit.

Podle prvních zpráv je Prokop v pořádku, navigátor Zdeněk Jůrka byl převezen do nemocnice na vyšetření.

"Na horizontu nás nakopl zadek, předek se zaryl a šli jsme několikrát přes čumák. Bohužel Zdeněk se necítil dobře, respektive ho bolela záda, tak jsme ho poslali vrtulníkem rychle do nemocnice. Doufáme, že bude v pohodě," popsal Prokop nehodu.

Je nám líto, video expirovalo.
První etapu Safari rallye vyhrál Neuville

Pokračování v rallye je i vzhledem ke stavu jeho fiesty vyloučené. "Fiona na tom není nejlíp a bojím se, že i kdyby byl Zdeněk v pohodě, tak by se nedalo pokračovat. Je vidět, že je to jeden z nejtěžších závodů na světě. Jsme rádi, že jsme tu mohli startovat. Ale prostě to nedopadlo tak, jak jsme si přáli, ale i takový je motorsport," řekl osmatřicetiletý Prokop, jenž má na kontě i šest startů na Rallye Dakar.

Nehoda v poslední rychlostní zkoušce vyřadila ze hry o vítězství Fina Kalleho Rovanperu, který se krátce dostal i do čela.

I díky jeho havárii se obhájce titulu a lídr průběžného pořadí MS Francouz Sébastien Ogier posunul po problémech v dopolední sekci na čtvrté místo.

Legendární soutěž, která se do kalendáře šampionátu vrátila po 19 letech, pokračuje šesti rychlostními zkouškami v sobotu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články