Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Salač v Moto3 spadl. Stejně dopadl v MotoGP Márquez, premiérovou výhru slavil Quartararo

Českým jezdcům Velká cena Španělska nevyšla. Filip Salač závod v třídě Moto3 po pádu nedojel, Jakub Kornfeil byl v Jerezu při debutu v MotoE poslední, šestnáctý. Dramatickou podívanou nabídla královská MotoGP, kde premiérový triumf slavil Fabio Quartararo a Francii zajistil výhru mezi elitou po 21 letech. Úřadující šampion Marc Márquez naopak po velkém pádu nedokončil a musí na operaci se zlomenou pravou pažní kostí.

Fabio Quartararo
zdroj: ČTK/AP/ autor: David Clares

Osmnáctiletý Salač se po startu z páté řady pohyboval na hraně bodované patnáctky. Zhruba v polovině závodu měl pád, a i když ještě na svou hondu nasedl a pokračoval na posledním místě, brzy nato odstoupil. Jedinému českému zástupci v jedné z tradičních tříd MS se tak nepodařilo navázat na osmou pozici z úvodního letošního závodu v Kataru, po níž se šampionát na více než čtyři měsíce zastavil.

Březnové vítězství z Losailu zopakoval Španěl Albert Arenas, jenž tradičně vyrovnaný a dramatický závod nejslabší kategorie vyhrál před Japoncem Aiem Ogurou a Italem Tonym Arbolinem.

Prvním letošním vítězem v MotoGP, jejíž závod se v Kataru kvůli opatřením proti koronaviru nejel, vyhrál z pole position jednadvacetiletý Quartararo. Jezdec satelitního týmu Yamahy je prvním francouzským vítězem v nejsilnější třídě od roku 1999, kdy Régis Laconi triumfoval ve Valencii.

Je nám líto, video expirovalo.
Salač v Jerezu v Moto3 nedojel. V MotoGP poprvé slavil Quartararo, Márquez se zranil

"Tohle je rozhodně nejkrásnější okamžik mého života," uvedl Quartararo, jenž byl v loňské debutové sezoně MotoGP pětkrát druhý a dvakrát třetí. "Jen je to zvláštní bez fanoušků, byl bych rád, kdyby tu byli a radovali se se mnou. Tahle výhra je pro ně a také pro lidi zasažené covidem-19," dodal rodák z Nice. Závodů se při restartu sezony smí zúčastnit maximálně 1200 lidí včetně členů týmů a organizátorů.

Quartararo sice ztratil v úvodu závodu první místo poté, co ho předjel španělský favorit Marc Márquez, mistr světa se ale v pátém kole tak tak vyhnul pádu a vyjel z trati. Z kačírku se Márquez vrátil na šestnáctém místě a zahájil úžasnou stíhací jízdu, během níž se propracoval až na třetí pozici.

Čtyři kola před cílem měl ale osminásobný světový šampion těžký "highsider" a po pádu už pokračovat nemohl. Po nehodě putoval Márquez na nosítkách na ošetření, jež prokázalo zlomeninu pravé paže. V úterý se Španěl podrobí operaci. "Doba léčení zatím není známa," sdělila Honda.

Na stupně vítězů Quartarara doprovodil Španěl Maverick Viňales, jenž s tovární yamahou dojel druhý s odstupem čtyř a půl sekundy. Třetí skončil Ital Andrea Dovizioso na ducati, který si koncem června při motokrosu zlomil klíční kost. Do závodu kvůli zranění ramena z kvalifikace nenastoupil Španěl Álex Rins.

Ve třídě Moto2 vyhrál Ital Luca Marini, nevlastní bratr italského veterána Valentina Rossiho, který nedokončil závod MotoGP.

Kornfeil letos v lednu po deseti sezonách v mistrovství světa silničních motocyklů ukončil kariéru, koncem června se po nabídce z MotoE k závodění vrátil. Elektrický motocykl, který je mnohem těžší než stroj z Moto3, v níž závodil v uplynulých letech, si sedmadvacetiletý jezdec vyzkoušel poprvé ve středu.

Kyjovský rodák zaostával v Jerezu za soupeři ve všech měřených testech a také v šestikolovém závodě dojel s velkým odstupem poslední. Na šestnáctou pozici se Kornfeil posunul dodatečně díky tomu, že veterán De Angelis nesplnil svůj trest za ulitý start. Pro vítězství si dojel Brazilec Eric Granado, jenž potvrdil nejrychlejší časy z tréninků a kvalifikace.

Velká cena Španělska, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Jerezu:

Moto3: 1. Arenas (Šp./KTM) 39:26,256, 2. Ogura (Jap./Honda) -0,340, 3. Arbolino (It./Honda) -0,369, 4. Migno -0,546, 5. Vietti (oba It./KTM) -0,634, 6. Fernández (Šp./KTM) -0,682, ...Salač (ČR/Honda) nedokončil.

Průběžné pořadí MS (po 2 závodech): 1. Arenas 50 b., 2. Ogura 36, 3. McPhee (Brit./Honda) 20, 4. Masiá (Šp./Honda) 19, 5. Suzuki (Jap./Honda), 6. Rodrigo (Arg./Honda) 19, ...Salač 8.

Moto2: 1. Marini (It./Kalex) 39:23,297, 2. Nagašima (Jap./Kalex) -1,271, 3. Martín (Šp./Kalex) -4,838, 4. Lowes (Brit./Kalex) -6,200, 5. Canet (Šp./Speed Up) -10,794, 6. Syahrin (Malaj./Speed Up) -15,578.

Průběžné pořadí MS (po 2 závodech): 1. Nakašima 45, 2. Baldassarri (It./Kalex) 28, 3. Marini 25, 4. Bastianini (It./Kalex) 23, 5. Gardner (Austr./Kalex) 20, 6. Canet 19.

MotoGP: 1. Quartararo (Fr./Yamaha) 42:15,156, 2. Viňales (Šp./Yamaha) -4,603, 3. Dovizioso (It./Ducati) -5,946, 4. Miller (Austr./Ducati) -6,668, 5. Morbidelli (It./Yamaha) -6,844, 6. P. Espargaró (Šp./KTM) -6,938.

MotoE: 1. Granado (Braz.) 10:55,542, 2. Ferrari (It.) -3,044, 3. Aegerter (Švýc.) -3,299, ...16. Kornfeil (ČR) -21,385.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články