Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Salač se vrátil z Kataru se smíšenými pocity: V týmu jsou spokojení, ale já chtěl víc

Jediný český závodník zbyl pro tuto sezonu v mistrovství světa silničních motocyklů a začal ji dobře. Filip Salač nastartoval svou druhou štaci v Moto3 osmým místem v úvodním závodě šampionátu v Kataru. Už je zpátky doma a vzhledem k šířící se nákaze koronavirem, počítá odložené závody a čeká, že nabitý bude potom hlavně závěr sezony. "Tam budou závody přeložené, takže to bude asi hodně našlapané," říká osmnáctiletá naděje tuzemského motosportu.

Filip Salač
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

První závod, výborné tréninky, zkažená kvalifikace a pak dobrý závod – vidíte to podobně?

Jo, přesně takhle. Škoda startu ze sedmé řady, protože jsem za to musel na začátku závodu hodně vzít a odešla mi přední guma, což pak bylo přece jen znát.

Takže po GP Kataru převládá spokojenost?

V týmu ano, u mě zase tak moc ne, chtěl jsem víc. Mrzí mě ten druhý zkažený trénink, když jsem měl zajet nejrychlejší čas, tak mi tam vjel pomalejší jezdec a já do něho trochu vrazil. Tělem mi zmáčkl přední brzdu. Spadl jsem, ale bylo to bez následků. Tam je špatně, že na trati jsou jezdci, kteří jedou o tři vteřiny na kolo pomalejší než jsou nejlepší časy, kdyby to bylo o vteřinu, vteřinu a půl, ale tohle je trochu nebezpečné, jedete dvě stě čtyřicet...

Dojel jste osmý, osm desetin vteřiny za vítězem a téměř celé pole jezdců bylo stále spolu – vyhovují vám takhle vyrovnané závody a čekal jste, že to bude až tak moc našlapané?

Čekal jsem, že to bude vyrovnané, ale že to bude až takhle, to ne. Říká se, že moto trojky jsou tenhle rok nejvyrovnanější. Jednu chvíli nás bylo v čelní skupině dvacet a to je fakt hodně.

Máte to rád, když jedete všichni pohromadě, nebo je lepší tři pět lidí spolu?

Je to samozřejmě bezpečnější a lepší, když jedete ve třech v čelní skipině, to je jasné. Ale zase takhle je to dramatičtější, víc se závodí, i když musíte dávat pozor, co se děje kolem vás i za vámi. Ale zase je to adrenalin a to mám rád.

V posledním kole před vámi spadl Binder, hodně jste se zapotil abyste se mu vyhnul?

Dost jsem se lekl. V záznamu to nevypadlo tak hrozně, ale opřel se o mě a jiskry od jeho motorky šly všechny na mě. Bohužel jsem musel trochu přibrzdit a tím jsem trochu ztratil a přišel o svůj plán, kdy jsem je chtěl v závěru obejt a zavřít v poslední zatáčce.

Teď odpadají závody kvůli šířící se nákaze koronaviru. Jak vnímají závodníci tuto nejistotu, kdy se pojede další závod?

No, je to takový divný, hodně se o tom bavíme, teď se pojede nejspíš až za dva měsíce tuším, že v Jerezu. Španělé budou mít výhodu, že tam mají kde trénovat, já to asi strávím hlavně na krosce a budu se připravovat individuálně, od týmu žádný plán nemám.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články