Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Salač jde do dalších bojů v Moto2 trpělivější: Po pádu už jsem v pohodě a chci bodovat

V jednadvaceti má všechno před sebou a jako jediný Čech mezi motorkářskou silniční VIP společností se chystá na nový ročník mistrovství světa. Ten startuje i s Filipem Salačem o víkendu v portugalském Portimau a český mladík se už nemůže dočkat.

"Už jsem na okruhu a zítra začínají první volné tréninky. Je tu hezky, přes dvacet stupňů, sluníčko, ale uvidíme jak se počasí vyvine o víkendu, mají být přeháňky," říká v rozhovoru pro web ČT sport Salač z dějiště prvního závodu šampionátu, který poslední roky startoval v Kataru.

Mladého závodníka čeká druhá sezona v kategorii Moto2, v té minulé obsadil celkově dvacáté místo a jednou stál v Malajsii na stupních vítězů, když dojel druhý.

"Pauza byla hodně dlouhá. Těším se na ten stres o závodním víkendu, už mi to chybělo. Testy proběhly poměrně dobře, nad očekávání. Tak jsem zvědavý, jak to dopadne," vysvětluje jezdec stáje Gresini Racing.

zdroj: Gresini Racing / PR / Profimedia

“V zimě doléčil zraněné zápěstí a už se cítí dobře. "Od ledna jsem byl ve Španělsku a snažil jsem se dát do kupy pravé zápěstí. To se zadařilo, i když ho ještě maličko cítím," vysvětloval, jak připravený jde do sezony a že zranění ho už na motorce nijak neomezuje.

Minulý týden měl ale při testech tvrdý pád, při němž zničil kombinézu... "Už jsem v pohodě. Bolelo mě hodně za krkem, protože jsem se kutálel a šel jsem přes hlavu. Mám už jen trošku odřený loket a naražené rameno. Ale je to v pohodě, nijak mě to nelimituje."

První sezona v kategorii Moto2, která je předstupněm do královské MotoGP, Salače hodně změnila jak po závodní stránce, tak i po lidské.

"Posunul jsem se hodně dopředu. U moto dvojek musíte přemýšlet hodně dopředu, úplně jinak než u moto trojek, co se týče závodu i pneumatik a jízdního stylu," popisuje rozdíly proti slabší kubatuře, v níž v MS začínal.

"Určitě mě to změnilo. Jsem teď daleko trpělivější. Už vím, že všechno chvíli trvá a nic nebudeme mít hned," dodal, k čemu dospěl po minulé sezoně.

V oficiálních testech v Portimau zajel jedenáctý čas a bodovat by chtěl i v neděli. "Sezona bude dlouhá a nerad bych dělal nějaké blbosti – pokud dojedu na bodech, budu spokojený," vysvětluje s tím, že ani od vedení týmu nemá nastavené nějaké limity, kterých by měl v sezoně dosáhnout. "Budou rádi za každý bod v šampionátu."

Loni stál podruhé v MS na stupních vítězů a přiznává, že by si to rád zopakoval, ale vyjadřuje se k tomu opatrněji.

"Určitě bych na bednu chtěl, ale uvidíme až v průběhu sezony, jak se bude dařit..." říká s tím, že má připravenou novou motorku, která se ale od té loňské moc neliší. "Je stejná jako ta loňská, jen má zvednuté otáčky. To mají všichni o čtyři sta otáček, takže má o trochu větší výkon."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články