Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Cítím se dobře, říká Kornfeil po zlomenině klíční kosti a už se chystá na závod v Jerezu

Romano Fenatti je neoblíbený soupeř a právě na souboj s ním Jakub Kornfeil v zámoří doplatil. Horkokrevný Ital předjížděl v nemožné situaci a upadl, český závodník už neměl šanci se mu vyhnout a následný karambol odnesl zlomenou klíční kostí. Po operaci už je ale doma a chystá se, že příští týden sedne na motorku. "Už jsem v pohodě, ani to nebolí. V další velké ceně, která se jede za necelé tři týdny ve španělském Jerezu chci na sto procent startovat," říká přesvědčeně.

Jakub Kornfeil na argentiské trati
zdroj: ČT4 autor: Aguilera Nicolas

Zlomená klíční kost je u motorkářů asi nejběžnější zranění, ale Kornfeil si ji takhle poranil při Grand Prix Ameriky teprve podruhé. "Naposledy to bylo před deseti lety a taky to byla pravá," vysvětluje už po návratu ze zámoří, kde byl operován. "Doktoři mě tady pochválili, jak mi to v Americe pěkně srovnali – mám tam destičku," popsal jeden ze tří český závodníků v mistrovství světa silničních motocyklů.

Že je to špatné, věděl prý hned po pádu. "Je tam sice ten adrenalin, takže to necítíte tolik, ale už když jsem se doklouzal po zemi v kačírku, tak jsem věděl, že je to zlomené. Nemohl jsem ani rovně jít, ale už je to dobré. I cesta v letadle zpátky byla v pohodě," uvedl. "Škoda, nebyla to moje chyba, vyautoval mě soupeř, ale to prostě k závodům patří," povzdechl si.

A jak vzpomíná na souboj s Fenatim - Italem, který byl loni doživotně distancován za incident, kdy v plné rychlosti sáhl soupeři na řidítka a zmáčkl mu přední brzdu? Poté sám ukončil kariéru, ale už je zase vše prominuto a Fenati je zátky.

Je nám líto, video expirovalo.
Českým závodníkům se v GP Argentiny nedařilo

Šestadvacetiletý český závodník s ním bojoval o desáté místo a vzpomíná si na ten souboj jasně. "Když už jsme byli za bariérama, tak jsem seděl na lednici traťových maršálků a přišel oční kontakt. Pak za mnou přišel a povídá, proč jsem ho předjížděl. Tak jsem mu řekl, že když mě on předjel kolo před tím strašně na prasáka, tak jsem mu to vrátil a předjel jsem ho ještě na větší prase. Netušil jsem, že ho napadne předjíždět v takovéhle části okruhu, kde bylo jasné, že spadne. Na to už mi neodpověděl…" poslal Kornfeil debatu po pádu.

"Ale musím říct, že mi pomáhal, když jsem potřeboval sundat rukavice, přilbu i kombinézu, což bylo hodně bolestivé. V tomhle byl v pohodě, snažil se pomoct," ocenil pomoc závodníka, na jehož pád doplatil zraněním.

Rychle zpátky a přeseknout smůlu

A příští závod v Jerezu? "Určitě tam pojedu. Přístí týden si tady zkusím na krosové motorce, jak bude ruka fungovat při zátěži v terénu. V Jerezu v pátek zkusíme, jak to bude bolet. Doktoři mi něco dají, abych ten trénink vydržel a ono to půjde. Teď do sebe cpu spoustu vitamínů a dalších věcí, které by měly hojení urychlit," vysvětluje, ale dodává, že zatím, tři dny po operaci, ještě neběhá.

Potřebuje si už spravit náladu po začátku sezony, v němž měl ve třech závodech dva pády a jedno desáté místo, což pro tým, jehož jednička Marco Bezzecchi loni obsadila celkově třetí pořadí v kategorii Moto3, není zrovna hitparáda. "Vždycky se něco odehrálo, nechci se vymlouvat, ale zatím nám štěstí nepřeje – neměl jsem ještě šanci dojet závod pořádně. V Argentině byl střet s Masakim a pak pád, tady zase tohle. Ale věřím, že až dojedu, tak bude do desítky nebo ještě o něco výš," ukončil Kornfeil rozhovor s vírou v hlase.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články