Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Pech: S novým fordem to není tak jednoduché, jak jsme si představovali

Praha – Na víkendové Rallye Šumava bude Václav Pech ve svém živlu. Pro sedminásobného mistra České republiky v rallye je nadcházející podnik se startem v Klatovech prakticky domácí, vždyť čtyřicetiletý jezdec pochází z nedaleké Plzně. A na start se těší, stále se však sžívá se svým novým vozem Ford Fiesta R5.

Václav Pech
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

"Nedá se říct, že je nejoblíbenější," říká o šumavské rallye Pech. "České tratě máme opravdu hodně rádi, tratě Krumlova jsou asi nejhezčí v republice, je to asi i charakter krajiny, že je květen a všechno rozkvétá. Ale Šumava je opravdu naše srdeční záležitost, vždy přijde hodně našich fanoušků a Plzeň je opravdu na dostřel," těší sedminásobného mistra republiky.

Pech ovládl Rallye Šumava naposledy před třemi lety a rád by si na srdeční trati vybojoval další vítězství. Největším favoritem je ale podle něj Jan Kopecký. "Bylo by hezké, kdyby tam bylo více soupeřů, ale Honza Kopecký je z nás nejrozjetější a my se mu budeme snažit co nejvíce sekundovat a ztrátu zkrátit," myslí si Pech.

Rallye Šumava bude druhým podnikem v sezoně, na úvodní Valašské rallye obsadil Pech druhé místo. "Myslím si, že to bude podobné jako na Valašské rallye, ale tím, že Valaška byla první otrkávací soutěž, teď do bojů o první místa zasáhne mnohem víc posádek. Do první pětice to bude vyrovnanější než na Valašce," věří Pech.

Je nám líto, video expirovalo.
Pech: Šumavská rallye je srdeční záležitost

Po dvou letech mimo český trůn by si už Pech rád zajistil prvenství v celém seriálu mistrovství České republiky. Před sezonou překvapivě vyměnil vůz – místo dosavadního Porsche 911 GT3 letos se spolujezdcem Petrem Uhelem osedlal Ford Fiesta R5. Změna je to podle něj k lepšímu, s vozem se ale stále musí sžívat.

"Těžko říct, co na Šumavě očekávat letos, samozřejmě chceme bojovat o první místa, ne-li o to nejvyšší. Ale jsme s fordem na začátku. Není to zas tak jednoduché, jak jsme si to představovali. Za ten rok a půl, co jsme nejeli se čtyřkolkou, auta udělala velký skok," přemítá Pech.

Jízda s Porsche Pechovi vyhovovala, ale cítil, že s fordem má větší šanci dostat se zpět na vrchol. "Nám se jízda s Porsche líbila, bylo to klasické řízení silného auta se zadním náhonem. Ale přece jenom na našich typech tratí to nemělo dlouhodobě šanci na vítězství a bojovali jsme na čistějších a rovnějších úsecích na lepší časy než celkově. Proto přišla tato změna pro R5. Teď jsme konkurenceschopní, takže se musíme snažit, máme stejné auto jako ostatní kolem nás. Musíme bojovat," je si vědom Pech.

Pech cítí, že sžít se s fordem ještě zabere hodně práce. Přesto věří, že má jisté podobnosti s modely, na kterých již MČR v minulosti ovládl. "Určitě se to dá srovnat, je to čtyřkolka na podobném konceptu, ale v této technologii čas běží strašně dopředu," říká čtyřicetiletý jezdec.

"Nejnovější auto je vždy nejrychlejší, nejlépe se ovládá, má nové vychytávky podvozku a podobně. Učíme se poznávat techniku R5, která je maličko odlišná od konceptů pravých áček nebo WRT, se kterými jsme jezdili dřív. Chceme využít potenciálu podvozku a auto řídit v nějakém limitu," líčí Pech. "Ale chceme být tak připravení, abychom jeli o nejvyšší pozice," vytyčuje si jasný cíl sedminásobný mistr republiky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články