Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kdo využije velké šance? Rallye Hustopeče se jede bez Kopeckého

Krajem vinic a obilných kopečků. Bez lídra průběžného pořadí Jana Kopeckého pokračuje na jižní Moravě mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Tovární jezdec Škody místo na Rallye Hustopeče startuje ve stejném termínu v Italské rallye a může přijít o vedení v seriálu. Strhne se velká bitva o uvolněný trůn. Jeho absence se budou snažit využít zejména Filip Mareš a Václav Pech. Pořadatelé 15. ročníku rallye pro posádky připravili trať s 10 rychlostními zkouškami o celkové délce 150 km. Vítěz bude znám v sobotu kolem 16. hodiny. Průběh soutěže sledujte v přímých vstupech na ČT sport.


zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Kopecký v minulosti soutěž, která vede i mezi vinicemi, vyhrál sedmkrát a letos mohl útočit na pátý triumf v řadě. Tři vítězství v Hustopečích má na kontě Pech.

"Po našem odstoupení na Krumlově si víc uvědomuji, že další výpadek si nesmíme dovolit, do šampionátu teď potřebujeme každý bod. Určitě nebudeme od začátku ti, co budou určovat tempo," uvedl Pech a lehce se tak zřekl role hlavního favorita.

Útok na vítězství nechce ohlašovat ani Mareš, který na Kopeckého ztrácí 44 bodů. V Hustopečích jich přitom může získat maximálně 60. "V prvních třech podnicích mistrovství jsme stáli na pódiu, pro jihomoravskou soutěž si proto neklademe jiné cíle. Jsme si ale dobře vědomi skutečnosti, že konkurence bude i přes neúčast továrního týmu Škoda velmi silná," uvedl Mareš, jenž závod českého šampionátu ještě nikdy nevyhrál.

Je nám líto, video expirovalo.
Rallye Hustopeče bude bez Kopeckého. Kdo se chopí šance?

Dvě třetí a jedno druhé místo. Mareše zdobí v mistrovství republiky vyrovnanost. V žádném případě se však nedá jet stoprocentně na jistotu. "Nedá se hovořit o opatrném tempu," uvedl před startem. Loni skončil těsně pod stupni vítězů. "Byly tam světlé momenty, ale i úseky, které nám úplně nesedly. Doufám, že po roce přijedeme silnější," dodal Mareš.

Mezi další aspiranty na vítězství či umístění na stupních vítězů patří Slovák Martin Koči, Grzegorz Grzyb z Polska, Jan Černý, Vojtěch Štajf, Miroslav Jakeš, Jan Dohnal nebo Martin Vlček.

"S kvalitou startovního pole jsme spokojeni. Samozřejmě chybí domácí stálice Honza Kopecký, jinak je ale startovka nabitá a boje o prvenství budou jistě hodně vyrovnané. Troufnu si tipovat, že se letos může o vítězi rozhodovat až na trati posledního testu soutěže, který je zároveň nejdelším v harmonogramu," uvedl ředitel soutěže Rudolf Kouřil.

Charakter soutěže zůstává podobný jako v minulých ročnících. Přejezdů je zhruba 50 procent, rallye tak dostává větší spád. "Jedeme úseky, které diváci i jezdci znají. Jen v jiné kombinaci. Chtěli jsme opět udělat závěrečnou zkoušku dlouhou, takže měří více než 22 kilometrů. Dbali jsme hodně na kompaktnost," zdůraznil předseda organizačního výboru a jeden ze soutěžních jezdců Martin Rada.

Průběžné pořadí MČR:

1. Kopecký 164, 2. Mareš (oba Škoda Fabia R5) 120, 3. Pech (Ford Fiesta R5) 117, 4. J. Černý (Škoda Fabia R5) 90, 5. Štajf (Volkswagen Polo GTi R5) 60, 6. Kopáček (Škoda Fabia R5) 48.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články