Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Jedou a nedomluví se. Křípal naviguje francouzského pilota rukama nohama a někdy i česky

Ve startovní listině Rallye Dakar se na poslední chvíli objevilo ještě jedno české jméno. Navigátor David Křípal byl stejně jako pilot Tomáš Ouředníček připraven do závodu naskočit, pokud by se objevila ta možnost. A na Křípala se nakonec usmálo štěstí. Usedl do vozu po boku francouzského pilota Antoina Gallanda. Jaké překážky ale má jejich spolupráce?

Je nám líto, video expirovalo.
David Křípal jede s francouzským pilotem ojedinělý Dakar

Jak vlastně celá akce vznikla? Křípal s Ouředníčkem byli na Dakaru v pozici možných náhradníků. Před startem se jim nakonec ozval francouzský tým v nesnázích. "David na sebe vzal nelehký úkol, když se rozhodl, že zachrání francouzskou posádku, aby vůbec mohla odstartovat, protože její navigátor měl problém s licencí," vysvětluje Ouředníček.

Pilot Antoine Galland se přitom s českým navigátorem Křípalem předem neznali. Právě vzájemná souhra na trase navigátor-pilot je ale na náročných soutěžích typu Rallye Dakar velmi důležitá. Posádky si na sebe zvykají dlouhé měsíce, v některých případech i roky. V tomto případě navíc hraje roli i jazyková bariéra.

"Pikantní na tom je, že francouzský pilot neumí ani slůvko anglicky. David zase samozřejmě neumí ani slůvko francouzsky, takže se pilně učí - měl na to celou noc," usmívá se Ouředníček. "Asi bude navigovat v češtině, protože to vyjde úplně nastejno. Na pořadu dne bude určitě ukazování rukama," dodává český pilot.

A jak hodnotí dosavadní spolupráci český navigátor? "Některá slovíčka byla ve francouzštině, některá v angličtině - v krizových situacích došlo i na češtinu. To je fajn, bude o Francouze víc, co umí česky," vtipkuje Křípal, který s Gallandem v první etapě obsadili ve špičkové konkurenci pětatřicáté místo.

David Křípal (vlevo) s Tomášem Ouředníčkem
zdroj: ČTK / Záruba Ondřej

Nešel bych do toho, připouští Tománek

Bohaté navigátorské zkušenosti má Jan Tománek, dřívější spolujezdec Romana Kresty i Martina Prokopa. Sám připouští, že do takové role jako Křípal by nešel. "Je to událost, která se stane maximálně jednou za deset let. Je to velká zodpovědnost a hlavně strašně velký risk sednout si vedle někoho, koho vůbec nezná. Já bych odmítl a určitě bych do toho nešel, byť nabídka jet Dakar je velmi lákavá a nestává se každý den," míní.

"Je ale evidentní, že jim to funguje, pětatřicáté místo po prvním dnu je parádní výsledek. Vůbec si nedokážu představit, jak vypadá atmosféra na palubě. Jak si ukazují, jestli se dostanou k nějakému slovu... Přejme si, aby to vydrželo a aby si to užili, protože tohle je výjimečná situace," dodává Tománek. 

Dakarská rallye pokračuje v pondělí druhou etapou, kterou zhodnotí od 23:10 pořad Svět motorů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články