Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Verstappen ovládl před Sainzem kvalifikaci v Barceloně

Kvalifikaci na VC vozů formule 1 na okruhu v Barceloně ovládl úřadující šampion Max Verstappen před domácím Carlosem Sainzem ve Ferrari. Verstappen tak nakročil k jubilejnímu čtyřicátému triumfu v F1, čímž by se přiblížil k legendárnímu Ayrtonu Sennovi, jež zvítězil v jedenačtyřiceti VC. Z třetího místa do závodu nastoupí Lando Norris v McLarenu.

Max Verstappen na okruhu v Barceloně
zdroj: Reuters

Kvalifikaci jezdcům komplikovalo v úvodu kvalifikace proměnlivé počasí a drobný déšť. Nedostatek přilnavosti a problémy se zahřátím pneumatik ukázal Júki Cunoda již během prvního kola, ve kterém jeho monopost skončil ve smyku. A o pár chvil později byla kvalifikace přerušena poté, co několik dalších vozů skončilo mimo trať či v hodinách. 

Naprostým šokem skončila kvalifikace pro Ferrari. Navzdory upraveným komponentům, které si do Španělska stáj přivezla, měli piloti italské stáje problémy již v úvodní části kvalifikace, ve které skončil na předposledním místě Charles Leclerc. Jeho týmový kolega, domácí Carlos Sainz, si s upraveným rozložením okruhu poradil o poznání lépe a odstartuje druhý. 

"Takový výsledek jsem přesně potřeboval. Podmínky byly nepříjemné a bylo náročné se probojovat z první a druhé části bez potíží. Jsme v nejlepší možné pozici pro zítřek a soustředím se na to, abych vybojoval pódium," řekl rodák z Madridu.

Matador pod drobnohledem publika

Veliké pozornosti se před domácím publikem těšil Fernando Alonso. Nejstarší pilot ve startovním poli se přes chybu v úvodu kvalifikace, při které projel skrz štěrkové pole a poškodil si podlahu svého vozu, dokázal bez větších problémů projít až do závěrečné části a do domácí VC odstartuje z deváté pozice. 

"To poškození mě stálo pár desetin. Kluci ale udělali maximum a snažili se vůz opravit pokaždé, když jsem vjel do garáže. Nebyl to úplně můj nejlepší den. Omlouvám se týmu i fanouškům. Závod je ale až zítra a dám do něj vše," uvedl Alonso.

Sergio Pérez se chtěl po minulé kvalifikaci v Monaku, ve které vypadl po nehodě již v první části kvalifikace a startoval z konce startovního pole, předvést v lepším světle a dohnat bodovou ztrátu na úřadujícího šampiona a týmového kolegu Maxe Verstappena. Problémy mexického pilota však ve Španělsku pokračují. Po chybě v závěru druhé části kvalifikace, kdy svůj monopost neudržel na trati, se již do první desítky neprobojoval a do VC odstartuje jedenáctý. 

Pohádka pro McLaren

Snový start kvalifikace předvedl Oscar Piastri v Mclarenu, který v úvodním kole nestačil pouze na Maxe Verstappena. A v závěru úvodní části jeho výkon překonal parťák Lando Norris, což vzhledem k dosavadním výsledkům britské stáje málokdo očekával. Oba jezdci se dostali až do závěrečné části a do VC odstartují z třetího a desátého místa. 

"Odvedli jsme výbornou práci. Málem jsme byli i druzí. Pro Carlose je to ale domácí závod, takže jsem mu těch pár desetin nechal," podotkl s úsměvem Norris.

Pozitvním výsledkem se rovněž blýskl Mercedes, který stejně jako Ferrari do Španělska přivezl upravené části monopostu, jež oběma pilotům evidentně pomohly. Lewis Hamilton, sedminásobný šampion F1, se navzdory kontaktu s Georgem Russelem v závěru druhé části kvalifikace, při kterém přišel o kus předního křídla, kvalifikoval pátý. Po penalizaci Pierra Gaslyho se nakonec britský šampion posunul ještě o příčku výš a odstartuje tak z druhé řady vedle Landa Norrise.

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:12,272, 2. Sainz (Šp./Ferrari) -0,462, 3. Norris (Brit./McLaren) -0,520, 4. Gasly (Fr./Alpine) -0,544, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,546, 6. Stroll (Kan./Aston Martin) -0,722.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články