Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Neporazitelný Verstappen, Staněk si v Monaku dojel pro nejlepší výsledek v F2

Obhájce titulu Max Verstappen si po čtvrtém vítězství v ročníku pojistil vedení ve světovém šampionátu. Roman Staněk dojel sedmý v hlavním závodě formule 2 v Monte Carlu a zaznamenal nejlepší výsledek v sezoně. Devatenáctiletý jezdec týmu Trident, který startoval z posledního 22. místa, se stal díky posunu o 15 míst skokanem dne. Pomohla mu pozdější zastávka v boxech po nehodě Australana Jacka Doohana a výjezdu zpomalovacího vozu. Zvítězil Dán Frederik Vesti a ujal se vedení v průběžném pořadí šampionátu.

Je nám líto, video expirovalo.
Verstappen triumfoval v Monaku

Dvojnásobný mistr světa zvítězil s náskokem 28 sekund před jednačtyřicetiletým španělským veteránem Fernandem Alonsem z Aston Martinu, který si po čtyřech třetích místech a čtvrté příčce dojel pro nejlepší výsledek v sezoně.

"Nakonec jsme neměli šanci, Max jel příliš dobře. Pak to ještě zkomplikoval déšť a jsem upřímně překvapený, že dneska nedošlo k žádné nehodě a nemusel vyjet safety car. Všichni odvedli dobrou práci," řekl po závodě Alonso.

Třetí byl Esteban Ocon z Alpine, který se na stupně vítězů dostal teprve potřetí v kariéře. V roce 2021 zvítězil v Maďarsku, o rok dřív byl šestadvacetiletý Francouz druhý ve Velké ceně Saúdské Arábie.

"Vyšlo nám všechno, na co jsme tady šáhli. Dokonce i když jsme zajeli pro nové gumy, tak to bylo ve správnou chvíli," uvedl Ocon. "Ale já si to teď především užívám, protože dlouho jsem na pódiu nebyl. Tak snad je to první z mnoha," dodal.

Verstappen odstartoval z pole position a dlouho to vypadalo na další bezproblémové vítězství. Jenže v 51. kole začalo pršet a pětadvacetiletý Nizozemec musel o triumf ještě trochu zabojovat.

Díky náskoku mu větším nebezpečím než soupeři byla mokrá trať, ale i přes několik kontaktů s bariérami dokázal Verstappen zvítězit. Pomohl mu i dvojnásobný mistr světa Alonso, který kvůli špatné volbě pneumatik musel do boxů dvakrát během pár kol.

"Když máte takhle velký náskok, tak na to sice nemusíte tolik šlapat, ale zase nechcete o vedení přijít. Takže to nebyla úplně jednoduchá situace," řekl Verstappen. "Navíc než se gumy zahřály, tak to neuvěřitelně klouzalo," dodal.

Verstappen si připsal 39. triumf v kariéře a v průběžném pořadí navýšil náskok před týmovým kolegou Sergiem Pérezem na 39 bodů. Druhý pilot Red Bullu dojel na 16. místě a nebodoval.

Staněk si vyjel nejlepší umístění

Staněk bodoval podruhé v sezoně, dosud měl bod ze sprintu v Baku. Rodák z Valašského Meziříčí začal z chvostu pole, v úzkých uličkách Monte Carla, kde se hůře předjíždí, mu ale přály okolnosti. Po zastávkách rivalů se posouval vpřed a ve 22. kole využil Doohanovy nehody. Díky zastávce při režimu safety caru se udržel na osmém místě. Závod byl poté kvůli odklízení Doohanova vozu přerušen.

Nečekaná situace přišla i po restartu. Piloti se za Staňkem nestihli včas zařadit a při obnovení závodu ztráceli za českým jezdcem přes 42 sekund. Trest obdržel Victor Martins, jenž nedostatečně zpomalil v režimu žlutých vlajek, a po průjezdu boxové uličky se propadl z druhé příčky na osmou za Staňka. Finiš se následně přesunul do vypršení časového limitu. Přestože se Francouz pět minut před koncem na Staňka dotáhl, český pilot mu šanci na předjetí nedal.

Za vítězným Vestim dojel jiný Francouz Théo Pourchaire a na stejné příčce je i v šampionátu. Bodů ztrácí pět. Třetí skončil Zane Maloney z Barbadosu. Staněk na Vestiho měl v cíli odstup více než 27 sekund.

Šampionát pokračuje v Barceloně příští týden.

Velká cena Monaka v Monte Carlu

Formule 1:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:48:51,980, 2. Alonso (Šp./Aston Martin) -27,921, 3. Ocon (Fr./Alpine) -36,990, 4. Hamilton -39,062, 5. Russell (oba Brit./Mercedes) -56,284, 6. Leclerc (Mon./Ferrari) -1:01,890.

Nejrychlejší kolo: Hamilton.

Průběžné pořadí MS (po 6 z 23 závodů): 1. Verstappen 144, 2. Pérez (Mex./Red Bull) 105, 3. Alonso 93, 4. Hamilton 69, 5. Russell 50, 6. Sainz (Šp./Ferrari) 48.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 249, 2. Aston Martin 120, 3. Mercedes 119, 4. Ferrari 90, 5. Alpine 35, 6. McLaren 17, 7. Haas 8, 8. Alfa Romeo 6, 9. AlphaTauri 2, 10. Williams 1.

Formule 2
Hlavní závod: 1. Vesti (Dán./Prema) 1:20:02,426, 2. Pourchaire (Fr./ART Grand Prix)) -2,504, 3. Maloney (Barb./Rodin Carlin) -15,553, ...7. Staněk (ČR/Trident) -27,368.

Průběžné pořadí: 1. Vesti 89, 2. Pourchaire 84, 3. Iwasa (Jap./DAMS) 69, ... 17. Staněk 7.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články