Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Schumacher podstoupil druhou operaci hlavy, je na tom mírně lépe

Grenoble - Michael Schumacher má za sebou druhou operaci hlavy po vážné nehodě, kterou utrpěl při lyžování. Sedminásobný mistr je nadále v ohrožení života a umělém spánku, jeho stav se však prý začíná mírně zlepšovat, říkají doktoři.

Michael Schumacher
zdroj: PA autor: David Davies

"Situace je více pod kontrolou než včera, ale nemůžeme říct, že je mimo ohrožení života," oznámil Jean-François Payen z nemocnice v Grenoblu, kde se Schumacher zotavuje. "Vyhráli jsme trochu času, ale musíme pokračovat hodinu po hodině," dodal lékař. Emmanuel Gay, vedoucí neurochirurgického oddělení nemocnice, podotkl, že druhá operace zahrnovala odstranění velkého hematomu z levé části Schumacherova mozku. "Byl větší a přístupnější než ostatní. Rozhodli jsme se, že jej můžeme odstranit bez větších potíží," řekl Gay.

První operaci mozku se Schumacher podrobil hned v neděli po transportu do nemocnice v Grenoblu a lékaři jeho stav označili za kritický. Díky mírnému zlepšení však mohli v pondělí doktoři přistoupit k další operaci, kterou musela odsouhlasit rodina. "Na základě jeho stavu jsme provedli zákrok, který jsme původně neplánovali," potvrdil šéf jednotky intenzivní péče Jean-François Payen.

Schumacherova manažerka Sabine Kehmová dnes korigovala některé zprávy v médiích, které se v minulých dnech vyrojily. Podle ní nebyla příčinou nehody přílišná rychlost. "Michaelova helma zjevně praskla, to ale nemusí znamenat, že jel vysokou rychlostí. Stalo se mu to při normálním zatáčení, byla to souhra nešťastných okolností," uvedla. Kehmová zároveň popřela informace, že bývalého pilota na sjezdovce doprovázel pouze jeho čtrnáctiletý syn. "Byl tam se skupinkou přátel," řekla manažerka.

Schumacher se vážně zranil v neděli ráno při lyžování v Méribelu. Nehoda se podle listu Bild stala mezi 11:00 a 11:15 ve výšce 2 783 metrů nad mořem v blízkosti dvou svahů Chamois a Biche. Již dvě nebo tři minuty po nehodě u něho byli dva záchranáři, kteří okamžitě zažádali o záchranný vrtulník. V 11:53 hodin Schumacher přiletěl do nemocnice v Albertville, těsně před tři čtvrtě na jednu se dostal do nemocnice v Grenoblu. Po nehodě byl Schumacher sice při vědomí, nicméně reagoval zmateně. "Nebyl schopen odpovídat na otázky a nevykazoval normální reakce," řekli lékaři.

Bývalý formulový šampion je v péči svého dobrého známého profesora Gérarda Saillanta, jenž přicestoval do Alp z Paříže. Tento chirurg Schumachera operoval v roce 1999, když si Němec při nehodě v Silverstone zlomil lýtkovou a holenní kost. Saillant je šéfem specializovaného centra na poranění mozku a páteře.

Podle Tonyho Belliho, neurochirurga z Birminghamské univerzity, by měl Schumacherův věk, fyzická kondice i psychologická síla pomoci k jeho uzdravení. "Hodně faktorů hraje v jeho prospěch. Díky tomu je pravděpodobnější, že se uzdraví, než že se tomu tak nestane, i přes všechny obavy," uvedl Belli pro deník Guardian. "Podle popisu jeho zranění rekonvalescence potrvá týdny i měsíce, ale předpokládám, že se zotaví," doplnil lékař. Podle experta na neurotraumata z univerzity v Cambridge Petera Hutchinsona bude následujících 48 až 72 hodin klíčových, napsal Guardian.

Nemocnice v Grenoblu je od Schumacherovy hospitalizace v obležení novinářů a někteří zkoušejí i neortodoxní metody k tomu, aby získali co nejvíce informací. Jeden z nich se podle Kehmové pokusil k bývalému šampionovi proniknout v převlečení za kněze. "Tak mi to bylo řečeno," citovala ji agentura SID. "Ještě jednou všechny žádám, aby nechali lékaře pracovat a dopřáli klid také rodině," prohlásila. Několik novinářů se prý pokusilo na kliniku vniknout také z tiskové místnosti.

Schumacher je nejúspěšnějším pilotem historie formule 1 a jedním z nejslavnějších sportovců světa. V letech 1991-2006 vyhrál rekordních 91 Velkých cen a v barvách týmů Benetton a Ferrari ovládl celkem sedmkrát celý šampionát. Do F1 se poté v roce 2010 ještě na tři sezony vrátil, ale během působení v Mercedesu už na předchozí úspěchy nenavázal. Definitivně ukončil kariéru v roce 2012.

Zdroj
ČTK, Reuters, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články