Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Schumacher je udržován v umělém spánku, jeho stav zůstává kritický

Grenoble (Francie) - Sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher leží po nedělní operaci hlavy v nemocnici v Grenoblu. Lékaři ho udržují v umělém spánku, jeho stav zůstává kritický. Schumacher má otok mozku, další vývoj jeho zdravotního stavu lékaři nechtějí odhadovat. Čtyřiačtyřicetiletý německý pilot se zranil při nehodě na lyžích v Méribelu. Nablízku jsou mu manželka Corinna a jejich dvě děti.

Michael Schumacher
zdroj: ČTK/AP

"Je v umělém spánku. Snažíme se redukovat otok mozku a snížit tlak mezi mozkem a lebkou. Byl jednou operován, zákrok proběhl bez větších problémů. Jeho stav není stabilizovaný, je kritický," uvedl Jean-Francois Payen, hlavní anesteziolog nemocnice v Grenoblu. Další operace v současnosti plánovány nejsou. Do dalších prognóz se lékaři nechtěli pouštět. "Soustředíme se pouze na jeho aktuální stav, bereme to hodinu po hodině. Snažíme se získat čas," dodal lékař.

Doktoři udržují Schumacherovu tělesnou teplotu v rozmezí 3435 stupňů Celsia, aby byl mozek vystaven co nejméně vnějším vlivům. Díky tomu bude moci být mozek lépe zásobován kyslíkem.

"Otok mozku, nebo respektive jakákoliv expanze v mozku, snižuje krevní průtok mozkem, a tím se snižuje okysličení a postupně mozek odumírá," řekl ČT přednosta neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice Vladimír Beneš. "Poraněný mozek jako takový léčit neumíme. Umíme mu udělat komfort, umíme mu udělat pohodlí, aby si pomohl sám. Chirurgický zákrok v mozku nepřipadá v úvahu, protože to, co se zničilo úrazem, se už zničilo navždy, s tím nikdo nic nedokáže udělat."

Schumacher se zranil při lyžování se svým čtrnáctiletým synem zhruba 20 metrů od upravené sjezdovky. Hlavou narazil do skály, vážnému zranění nezabránila ochranná helma, bez ní by však podle lékařů pád zřejmě nepřežil. Ačkoli původně francouzské úřady mluvily o relativně lehčím zranění, musel se Schumacher v kómatu podrobit urychleně operaci mozku.

Nehoda se podle listu Bild stala včera mezi 11:00 a 11:15 ve výšce 2 783 metrů nad mořem v blízkosti dvou svahů Chamois a Biche. Již dvě nebo tři minuty po nehodě u něho byli dva záchranáři, kteří okamžitě zažádali o záchranný vrtulník. V 11:53 hodin Schumacher přiletěl do nemocnice v Albertville, těsně před tři čtvrtě na jednu se dostal do nemocnice v Grenoblu. Po nehodě byl Schumacher sice při vědomí, nicméně reagoval zmateně. "Nebyl schopen odpovídat na otázky a nevykazoval normální reakce," řekli lékaři.

Neurochirurg Stephan Chabardes:

"Michael Schumacher utrpěl vážné poranění hlavy. Když ho lékaři odváželi, byl velmi rozrušený. Jeho stav se ale rychle zhoršoval. Musel být vrtulníkem převezen do nemocnice. Tam jsme zjistili, že je ve velmi kritickém stavu. Upadl do kómatu. Došlo u něj ke krvácení do mozku."

K nemocnici míří Schumacherovi fanoušci

Bývalý formulový šampion je v péči svého dobrého známého profesora Gérarda Saillanta, jenž přicestoval do Alp z Paříže. Tento chirurg Schumachera operoval v roce 1999, když si Němec při nehodě v Silverstone zlomil lýtkovou a holenní kost. Saillant je šéfem specializovaného centra na poranění mozku a páteře.

Podle Tonyho Belliho, neurochirurga z Birminghamské univerzity, by měl Schumacherův věk, fyzická kondice i psychologická síla pomoci k jeho uzdravení. "Hodně faktorů hraje v jeho prospěch. Díky tomu je pravděpodobnější, že se uzdraví, než že se tomu tak nestane, i přes všechny obavy," uvedl Belli pro deník Guardian. "Podle popisu jeho zranění rekonvalescence potrvá týdny i měsíce, ale předpokládám, že se zotaví," doplnil lékař. Podle experta na neurotraumata z univerzity v Cambridge, Petera Hutchinsona, bude následujících 48 až 72 hodin klíčových, napsal Guardian.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert: "Stejně jako miliony Němců byli i spolková kancléřka a členové vlády mimořádně zděšeni, když se dozvěděli o těžké nehodě Michaela Schumachera na lyžích. Spolu s ním a jeho rodinou doufáme, že zranění překoná a uzdraví se."

Čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel: "Doufám, že mu bude co nejdříve zase lépe. Přeju jeho rodině hodně síly."

Schumacherův někdejší soupeř Jenson Button: "Mé myšlenky jsou v této těžké době u Michaela Schumachera. Má více než kdokoli jiný sílu, aby to překonal."

Nemocnici v Grenoblu ještě v neděli večer oblehli zástupci médií a fanoušci, kteří čekali na informace o stavu svého idolu. Univerzitní klinika byla pro veřejnost uzavřena, dovnitř se dostali jen Schumacherovi příbuzní, manželka Corinna a jejich dvě děti. "Chceme poděkovat lékařskému týmu, o němž víme, že dělá maximum, aby Michaelovi pomohl. Zároveň děkujeme mnoha lidem na celém světě, kteří vyslovují svou účast a posílají Michaelovi přání k uzdravení," uvedli zástupci rodiny, kteří zároveň požádali média o respektování soukromí.

Schumacher je statisticky nejúspěšnějším pilotem historie formule 1. V letech 19912006 vyhrál rekordních 91 Velkých cen a v barvách týmů Benetton a Ferrari ovládl celkem sedmkrát celý šampionát. Do F1 se poté v roce 2010 ještě na tři sezony vrátil, ale během působení v Mercedesu už na předchozí úspěchy nenavázal. Definitivně ukončil kariéru v roce 2012.

Zdroj
ČTK, ČT sport, ČT24, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články