Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Muž, který vrátil do F1 iniciály MSC, je připraven se poprat o místo na slunci

Když zadáte do vyhledávače křestní jméno Mick, vyskočí vám jako první zpěvák Rolling Stones Jagger, ale hned za ním Schumacher. I na tom je vidět, že dvaadvacetiletý syn legendy formule 1 už je hodně populární, i když do motoristického VIP seriálu vstoupí až tento víkend v Bahrajnu. Ve formuli 1 se teď od něho bude čekat hodně, ale nebude to mít vůbec lehké.

Mick Schumacher
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Dppi/Florent Gooden

Jeho otec Michael je po karambolu na lyžích a poranění hlavy už přes sedm let upoután na lůžko a jeho současný stav rodina na veřejnosti neprezentuje. A že tohle téma je tabu i pro Micka, je každému hned jasné.

Syn slavného otce ví, že se od něho čeká hodně, ale vypadá, že si z toho velké vrásky nedělá a bere to jako splněný sen, který si užívá. "Je to motivace a hrdost. Jsem rád, že tu mohu být a že jsem do F1 vrátil jméno Schumacher," řekl šampion junior s tím, že si tuhle šanci vybojoval sám, aniž by profitoval ze svého příjmení.

Mladík, jenž otce rozhodně nezapře, shodou okolností debutuje ve stejném věku jako Schumacher senior, který poprvé startoval ve formuli 1 v roce 1991 při Grand Prix Belgie v Jordánsku. A Michaelův syn je rád, že vrátil iniciály MSC do šampionátu. "Je pro mě docela emotivní vidět 'MSC' znovu na obrazovce s časy," konstatoval při posledním tréninku.

Je nám líto, video expirovalo.
Mick Schumacher pojede za Haas. Ideální. Nebude na něj tlak, míní Enge

Schumacher mladší začínal v roce 2008 na motokárách, když mu bylo devět let. Ale až později pochopil, že chce, aby se závodění stalo jeho životem. "Postupně jsem začínal chápat, co to obnáší a kolik obětí to vyžaduje," řekl v rozhovoru pro BBC. "Bylo mi tak třináct, když jsem pochopil, že to opravdu chci dělat na profesionální úrovni," dodal.

Na jeho výkonnostní růst dohlíží Sabine Kehmová, která byla i manažerkou slavného šampiona. Mick v roce 2016 vyhrál evropský šampionát formule 3 a v roce 2018 vstoupil do akademie pro piloty stáje Ferrari. V následujícím roce už získal titul ve formuli 2. Pak se vedení italské stáje rozhodlo zaplatit mladému Schumacherovi místo ve formuli 1 v týmu Haas, který spolupracuje se stájí z Maranella.

Ferrari vyhlašuje, že chce, aby Mick jezdil šampionát F1 s jejím vozem, ale musí si to zasloužit. A to nebude zase tak snadné, protože tým Haas loni skončil v hodnocení týmů devátý z deseti a do sezony jde jen s nepatrně inovovaným autem. Schumacher to ale bere optimisticky, protože věří, že tady se bude počítat za úspěch každý lepší výsledek.

Největším úkolem pro nositele slavného jména bude v sezoně nejspíš hlavně soupeření s dalším nováčkem v soutěži i ve stáji Nikitou Mazepinem z Ruska. "Máme dva jezdce, kteří jsou velmi hladoví, tým za námi, který má velkou motivaci a dobrou partu schopných lidí, proto musíme využít každé příležitosti a jít do toho naplno," vzkázal světu Schumacher junior.

Zdroj
BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články