Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Lídr F1 chce v Imole zvýšit náskok. Ale myslet na titul je předčasné, tvrdí

Kometa úvodu sezony chce zvýšit náskok. Monacký pilot formule 1 Charles Leclerc doufá, že o víkendu ve Velké ceně Emilie Romagny využije domácího prostředí i výkonu svého Ferrari a upevní si vedení v elitním motoristickém šampionátu.

Nyní vede o 34 bodů, jeho soupeři ale mohou v Imole využít nového bodovacího systému sprintu a jeho trhák snížit. Přiživit naději na titul chce i Leclercův kolega z týmu Carlos Sainz, jenž zaostává o 38 bodů, či obhájce titulu mistra světa Max Verstappen z Red Bullu. Ten ztrácí ještě o osm bodů víc.

"Máme za sebou teprve tři závody, takže je předčasné myslet na celkové vítězství. Je ale pravda, že máme silné a spolehlivé auto. Je skvělé být v čele, přesto se nyní myšlenkami na titul nechci zaobírat," citovala Leclerca agentura Reuters.

Monacký jezdec získal v úvodních třech podnicích 71 z možných 78 bodů, těžil ale také z problémů soupeřů. Sainz v poslední GP Austrálie odstoupil, když po výjezdu mimo trať zapadl do štěrku, Verstappen zase vzdal po potížích s únikem paliva. Nizozemský obhájce titulu z Red Bullu nedokončil druhý ze tří letošních závodů a je v průběžném pořadí MS až šestý.

Je nám líto, video expirovalo.
Leclerc vyhrál v Austrálii závod F1

"Abychom mohli Ferrari konkurovat, musíme být rychlejší než oni. To nejsme. Navíc nesmíme mít problémy s autem. Tohle také nesplňujeme. Čeká nás velký úkol a na boj o titul teď nemyslím. Naším cílem je dokončovat závody,“ uvedl loňský vítěz z Imoly Verstappen.

Nejbližším Leclercovým pronásledovatelem je George Russell z Mercedesu. Čtyřiadvacetiletý Brit stál v Austrálii poprvé na stupních vítězů po příchodu z Williamsu a ztrácí na Leclerca 34 bodů. "Stříbrné šípy" ale mají po zavedení nových technických pravidel potíže s nastavením vozu a na nejrychlejší ztrácí.

Šanci na snížení náskoku lídra pořadí budou mít soupeři už v sobotním sprintu na 100 kilometrů, u kterého se oproti loňsku změnil bodovací systém. Nově získá body osm nejlepších jezdců místo dosavadních tří. Vítěz bude brát osm a každý další v pořadí o jeden méně. Během tohoto víkendu si nejlepší jezdec může přijít až na 34 bodů. Sprinty se pak pojedou také v Rakousku a Brazílii.

Grand Prix Emilie Romagny na okruhu Enza a Dina Ferrariho bude jedním ze dvou domácích podniků italské stáje, uskuteční se potřetí v historii. Leclerc zde byl vloni čtvrtý a před dvěma lety pátý. Spolu se Sainzem, který podepsal v italském týmu novou dvouletou smlouvu, by ho mohl mít v hledišti podporu až sta tisíc fanoušků. Ferrari naposledy triumfovalo v domácím závodě v roce 2006, kdy tu uspěl Michael Schumacher.

"Závodit v Itálii bude neuvěřitelné, ale musíme k tomu přistoupit stejně jako k prvním třem víkendům. Důležité je na sebe nevytvářet žádný extra tlak. Dosud jsme jako tým odváděli dobrou práci a je třeba v tom dál pokračovat,“ řekl čtyřiadvacetiletý Leclerc.

Program GP Emilie Romagny začne pátečním tréninkem ve 13:30, následovat bude kvalifikace od 17:00. Po sobotním druhém tréninku přijde v 16:30 na řadu sprint. Hlavní závod se jede o den později od 15:00 SELČ.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články