Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Hamilton opět vítězný. Ovládl Velkou cenu Bahrajnu

Manáma - Britský pilot Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Bahrajnu formule 1 a po úspěšné obhajobě loňského vítězství a třetím triumfu v sezoně si upevnil vedení v mistrovství světa. Double stáje Mercedes překazil Fin Kimi Räikkönen, který v předposledním kole předjel Němce Nica Rosberga a poprvé po loňském návratu do Ferrari vybojoval umístění na stupních vítězů.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP

Na pódiu poprvé v sezoně chyběl čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Německa, který v závodě opakovaně chyboval. Po vynucené zastávce v boxech kvůli výměně poškozeného předního křídla skončil pátý za williamsem Valtteriho Bottase z Finska.

Vettel hned třikrát v závodě poznal na vlastní kůži rychlost mercedesu. Pokaždé mu ji demonstroval Rosberg. Ten nejprve na startu ztratil třetí místo a dostal se před něj Räikkönen, ve čtvrtém kole se ale Němec na třetí pozici vrátil a v devátém už se dostal i před Vettela, který mu předtím umožnil dostat se do kontaktu jezdeckou chybou.

Rosberga baví předjíždět červená auta

Zatímco Hamilton si jel vlastní závod, Rosberg si pozici za ním musel ještě dvakrát vybojovat na úkor Vettela po zastávkách v boxech. "Předjíždět červená auta mě baví," konstatoval jinak zklamaný Rosberg. "My ještě nejsme v pozici, abychom jim (pilotům Mercedesu) naháněli strach," podotkl realisticky Vettel. I třetímu předjetí v závodě předcházela Vettelova chyba. Při výjezdu z ideální stopy navíc poškodil přední křídlo a musel jej nechat vyměnit. Propadl se na páté místo a přes veškerou snahu už Bottase nepředjel.

Schylovalo se k třetímu double Mercedesu v sezoně, ale Räikkönen se díky povedené strategii s volbou a pozdní poslední výměnou pneumatik dotáhl na Rosberga a tomu v předposledním kole selhaly brzdy. "Naneštěstí jsem o ně přišel. Sotva jsem auto dovezl domů. Jsem zklamaný," zlobil se Rosberg.

V celkovém pořadí se Rosberg posunul před Vettela na druhé místo, ale ztrácí už 27 bodů na Hamiltona, který prakticky stylem start - cíl vybojoval 36. vítězství v kariéře. "Měl jsem skvěle připravené auto. Ferrari dnes bylo velmi silné, ale ukázali jsme, že Mercedes je pořád ještě nejlepší," řekl Hamilton.

Bývalý šampion Räikkönen se vrátil na stupně vítězů poprvé od října 2013, kdy dojel druhý v korejské Grand Prix ještě v barvách Lotusu. Rozjařené reakce se ale od něj fanoušci nedočkali. "Člověk nemůže být nikdy spokojený, když skončí druhý," utrousil Räikkön. "Ale po mém složitém vstupu do sezony jsem rád, že jsem na pódiu. Je to další krok a hlavně správným směrem," řekl pilot, který po nedokončeném prvním závodě skončil dvakrát čtvrtý.

Bottas čtvrtým místem zajel své maximum v sezoně. Nemohl ho výrazněji podpořit týmový kolega a šestý muž kvalifikace Felipe Massa z Brazílie, který zůstal stát na startu do zaváděcího kola. Musel pak začít z boxové uličky, přesto vybojoval alespoň bod za desáté místo.

Hned za ním skončil Fernando Alonso ze Španělska, který tak po přestupu do McLarenu stále čeká stejně jako celý tým na první bod. Jeho stáji stále nesvědčí nová spolupráce s dodavatelem motorů Honda. Alonsův týmový kolega Jenson Button dopadl ještě hůř. Jeho vůz stávkoval už v sobotní kvalifikaci, po níž měl startovat bez změřeného času z posledního místa, a nakonec zůstal v garáži i při závodě.

Výsledky Velké ceny Bahrajnu formule 1

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:35:05,809, 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -3,380, 3. Rosberg (Něm./Mercedes) -6,033, 4. Bottas (Fin./Williams) -42,957, 5. Vettel (Něm./Ferrari) -43,989, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1:01,751, 7. Grosjean (Fr./Lotus) -1:24,763, 8. Pérez (Mex./Force India), 9. Kvjat (Rus./Red Bull), 10. Massa (Braz./Williams) všichni -1 kolo.

Pořadí MS (po 4 z 19 závodů): 1. Hamilton 93 b., 2. Rosberg 66, 3. Vettel 65, 4. Räikkönen 42, 5. Masa 34, 6. Bottas 30, 7. Ricciardo 19, 8. Nasr (Braz./Sauber) 14, 9. Grosjean 12, 10. Verstappen (Niz./Toro Rosso) 6.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 159, 2. Ferrari 107, 3. Williams 64, 4. Red Bull 22, 5. Sauber 19, 6. Lotus 12, 7. Toro Rosso 12, 8. Force India 9.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články