Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Dominance mercedesů nekončí, Rosberg obhájil vítězství v Rakousku

Spielberg - Německý pilot Nico Rosberg zopakoval loňské vítězství ve Velké ceně Rakouska formule 1. Ve Spielbergu vyhrál před týmovým kolegou z Mercedesu a lídrem mistrovství světa Britem Lewisem Hamiltonem. Třetí skončil Brazilec Felipe Massa ve williamsu, který využil potíže mechaniků Ferrari při výměně pneumatik Sebastiana Vettela a na stupně vítězů se probojoval poprvé v sezoně.

Nico Rosberg
zdroj: AP autor: Darko Bandic

Rosberg vyhrál třetí ze čtyř posledních závodů a snížil ztrátu na Hamiltona na deset bodů. Trvá nadvláda Mercedesu, který v osmém závodě sezony zaznamenal pátý týmový double. Rosberg ani Hamilton ještě letos nechyběli na stupních vítězů.

Rozhodující manévr se Rosbergovi povedl ještě před první zatáčkou, protože měl lepší start než vítěz kvalifikace Hamilton. "Start rozhodl závod, pak už jsem na to jen šlapal. Všechno klapalo a dařilo se mi držet před Lewisem odstup," radoval se Rosberg po jedenáctém vítězství v kariéře.

Pokračující bitvu Mercedesů o první místo krátce poté přerušila nehoda bývalých mistrů světa Kimiho Räikkönena a Fernanda Alonsa v zadní části startovního pole. Jejich ferrari a mclaren skončily rozbité ve svodidlech a na trať musel bezpečnostní vůz, který závod pozastavil až do konce šestého kola.

Nico Rosberg a Lewis Hamilton
zdroj: AP autor: Darko Bandic

Po restartu se už o zápletku postaraly jen zastávky v boxech v polovině závodu. Výměna Rosbergových pneumatik byla bezproblémová, Hamiltonův pitstop byl až do jeho odjezdu od mechaniků také v pořádku, jenže mistr světa pak přejel vymezující bílou čáru a byl potrestán pětisekundovou penalizací. Beztak už ale Rosbergovu pozici neohrozil. "Nico podal fantastický výkon, v závodě byl rychlejší. Já to ale prohrál už na startu," řekl Hamilton.

Výměna pneumatik rozhodla o třetím místě v závodu. Mechanici Ferrari zdrželi v boxech kvůli problémům s pravým zadním kolem Vettela, před něhož se tak "zadarmo" dostal Massa. Čtyřnásobný mistr světa se v závěru k Massovi ještě dokázal přiblížit, ale soupeř jeho náporu odolal a stal se po Vettelovi, Räikkönenovi a týmovém kolegovi Valtterim Bottasovi čtvrtým jezdcem, který v této sezoně dělal na stupních vítězů společnost pilotům Mercedesu.

"Dokázal jsem neudělat chybu. Možná mi pomohly moje zkušenosti," řekl čtyřiatřicetiletý Massa. "Předjet takový williams není jen tak. Víme, že jsou na rovinkách hbití. Nebyla tam žádná možnost. Po tom pitstopu bylo nakonec hlavně důležité, že jsme se vrátili na trať. Ta ztráta byla velká," řekl Vettel.

Nehoda Räikkönena s Alonsem se obešla bez zranění. Došlo k ní ve druhé polovině startovního pole, kde se čtvrtý muž MS Räikkönen ocitl po nepovedené kvalifikaci, zatímco Alonso je po přestupu do McLarenu na zadní pozice zvyklý. Příčinou kolize prý nebyl vzájemný kontakt. "V docela velké rychlosti se mi protočila kola. Sklouzl jsem na stranu a vlastně ani nevím, co se stalo," řekl Räikkönen.

Alonso nedokončil už čtvrtý závod za sebou a pátý v sezoně, jednou vůbec nestartoval kvůli otřesu mozku a ve zbylých dvou skončil dvanáctý a jedenáctý. Bilance dvojnásobného mistra světa po přestupu do McLarenu tak zůstává nadále tristní, ještě nebodoval.

Výsledky Velké ceny Rakouska formule 1:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:30:16,930 (prům. rychlost: 204,040 km/h), 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -8,800, 3. Massa (Braz./Williams) -17,573, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -18,181, 5. Bottas (Fin./Williams) -53,604, 6. Hülkenberg (Něm./Force India) -1:04,075, 7. Maldonado (Venez./Lotus), 8. Verstappen (Niz./Toro Rosso), 9. Pérez (Mex./Force India), 10. Ricciardo (Austr./Red Bull) všichni -1 kolo.

Pořadí MS (po 8 z 19 závodů): 1. Hamilton 169 b., 2. Rosberg 159, 3. Vettel 120, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 72, 5. Bottas 67, 6. Massa 62, 7. Ricciardo 36, 8. Kvjat (Rus./Red Bull) 19, 9. Hülkenberg 18, 10. Grosjean (Fr./Lotus) 17.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 328, 2. Ferrari 192, 3. Williams 129, 4. Red Bull 55, 5. Force India 31, 6. Lotus 29, 7. Sauber 21, 8. Toro Rosso 19, 9. McLaren 4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články