Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Bottas vyfoukl na Silverstonu pole position Hamiltonovi, náhradník Hülkenberg byl třetí

Dominance v kvalifikacích na domácí trati tentokrát nepokračovala. Kvalifikaci na druhý závod F1 v Silverstonu po týdnu opět ovládla stáj Mercedes, ovšem tentokrát Valtteri Bottas předčil Lewise Hamiltona. Z třetího místa odstartuje do závodu Nico Hülkenberg, jenž nahrazuje v monopostu stáje Racing Point nemocného Sergia Péreze.

Pilot stáje Mercedes Valtteri Bottas
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/HOCH ZWEI/Pool autor: Will Oliver

Finský pilot předčil šestinásobného světového šampiona a lídra sezony Hamiltona o 63 tisícin a vybojoval 13. kvalifikační vítězství v kariéře.

"Miluju kvalifikaci, zvlášť když se povede takové kolo," pochvaloval si Bottas povedený útok na první místo v poslední možné chvíli. "Valtteri odvedl lepší práci a pole position si zaslouží. Moje poslední kolo nebylo ideální," prohlásil Hamilton.

Oba favorizovaní jezdci deklasovali zbytek pole. Třetí místo už bezmála se sekundovým odstupem překvapivě vybojoval Němec Hülkenberg, který v týmu Racing Point opět zaskočil za Péreze, jehož za volant znovu nepustil pozitivní test na koronavirus.

"Jsem trošku překvapený a pod rouškou mám široký úsměv. Byl to vrchol, ale není vhodné se radovat předčasně," řekl Hülkenberg před druhou šancí zazávodit si ve formuli 1 po loňském konci v Renaultu. Minulý týden se v Silverstonu kvalifikoval jako třináctý, ale do samotné Grand Prix Británie kvůli poruše motoru ani neodstartoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Bottas v kvalifikaci na Silverstonu předčil Hamiltona o 63 tisícin

Další piloti v kvalifikaci počínaje čtvrtým Nizozemcem Maxem Verstappenem z Red Bullu už se nevešli ani do sekundového odstupu. Dokonce až 12. skončil Sebastian Vettel, byť po dodatečném trestu pro Estebana Ocona z Renaultu odstartuje z jedenáctého místa.

Čtyřnásobný mistr světa ve své poslední sezoně ve Ferrari už podruhé nepostoupil do desetičlenného finále kvalifikace. "Já jsem se svými koly velmi spokojený, víc v tom autě není," uvedl Vettel. Jen o tři pozice před ním bude stát jeho týmový kolega Charles Leclerc.

Nedělní jubilejní Velká cena odstartuje v 15:10 SELČ. Hamilton vede průběžnou klasifikaci po čtyřech závodech s náskokem 30 bodů před Bottasem. Oba piloti Mercedesu ovládli všechny dosavadní závody - Bottas vyhrál z pole position úvodní Grand Prix v Rakousku a poté třikrát triumfoval z prvního místa na startu Hamilton.

Kvalifikace na Velkou cenu k 70. výročí F1:

1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:25,154, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,063, 3. Hülkenberg (Něm./Racing Point) -0,928, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,022, 5. Ricciardo (Austr./Renault) -1,143, 6. Stroll (Kan./Racing Point) -1,274, 7. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,380, 8. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,460, 9. Albon (Thaj./Red Bull) -1,515, 10. Norris (Brit./McLaren) -1,624.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články