Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Opět v Silverstonu, ale na měkčích gumách. Hamilton útočí na Schumacherův rekord

Znovu v Silverstonu. Formule jedna si v koronavirové době zopakuje závod z minulého týdne na britském okruhu, kde se v neděli pojede jubilejní Velká cena k výročí 70 let F1. Tentokrát se ale pojede s měkčími sadami gum než před týdnem při Velké ceně Británie, v níž měli jezdci s pneumatikami problémy.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Bryn Lennon

Lewis Hamilton ze stáje Mercedes si v neděli dojel pro výhru s prasklou levou přední pneumatikou a potíže s gumami měli také pilot Carlos Sainz ze stáje McLaren či Valtteri Bottas, kterého defekt dvě kola před koncem připravil o druhé místo. Jezdec Mercedesu, který nyní s týmem prodloužil smlouvu, nakonec po vynuceném přezutí skončil až jedenáctý.

Něco podobného by se nemělo v pátém závodě zkrácené sezony opakovat, protože výrobce Pirelli už dříve naplánoval, že výroční Velká cena se pojede na měkčích směsích. Dodavatel pneumatik také zdůraznil, že za sérií defektů bylo překročení životnosti gum, protože týmy kvůli zavedení safety caru o několik kol uspíšily plánované výměny obutí.

Hamilton je zatím suverénní a v neděli bude šestinásobný mistr světa na domácím okruhu útočit na čtvrté vítězství za sebou. Obhájce titulu ale očekává, že měkčí směsi gum spolu s očekávaným horkým počasím mu v závodě výrazně zkomplikují život.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamilton v Silverstone zvítězil i s prasklou pneumatikou

"O stupeň měkčí gumy budou pro všechny velká výzva a budeme muset minimálně dvakrát do boxů," uvedl Hamilton, který vede průběžné pořadí mistrovství světa o třicet bodů před Bottasem. "Letošní auta jsou rychlejší, ale máme stejné gumy jako loni, takže bude hodně těžké se s tím vyrovnat," dodal.

Nic to nemění na skutečnosti, že Hamilton je v neděli opět hlavním favoritem, a když dojede na stupně vítězů, vyrovná rekord 155 pódiových umístění Michaela Schumachera. Na dohled má i další rekordy slavného pilota Ferrari - od maxima 91 vítězství dělí Hamiltona čtyři triumfy a v počtu titulů za ním zaostává o jeden.

Mercedes díky Hamiltonovu hattricku a Bottasovu vítězství v úvodním závodě sezony s přehledem ovládl všechny dosavadní Velké ceny. A soupeři se už smiřují s tím, že na německou stáj nemají. "Možná někde stáhnete desetinu a řeknete si: 'OK, jsme blízko, ale ne dost blízko'," uvedl Max Verstappen z Red Bullu.

"Musíme být realisté. Jasně, můžeme o tom snít, můžeme doufat, ale spíš musíme stát nohama na zemi, protože to je jediná možnost, jak se posunout dopředu," řekl k vládě Mercedesu nizozemský pilot, který ve Velké ceně Británie dojel druhý se ztrátou šesti sekund za Hamiltonem.

Na startu by neměl chybět Nico Hülkenberg. Německý navrátilec minulý týden na poslední chvíli nahradil v sestavě stáje Racing Point Sergia Péreze, který je v karanténě po pozitivním testu na koronavirus. Hülkenberg ale nakonec do Velké ceny Británie kvůli problémům s motorem ani neodstartoval.

Program Jubilejní Velké ceny v Silverstonu, kde mistrovství světa v roce 1950 odstartovalo, začne pátečními tréninky. Sobotní kvalifikace odstartuje v 15 hodin, nedělní závod o deset minut později.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články