Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Chládek: Nechápu, že Grand Prix v Brně je ztrátová

Praha - Spory mezi ministerstvem a pořadateli motocyklové Grand Prix v Brně vrcholí. Vláda oznámila, že na tzv. zalistovací poplatek pro Velkou cenu v roce 2015 pošle 30 milionů korun. Pořadatelé přitom po vládě žádají příspěvek ve výši okolo 70 milionů korun. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek však jejich návrhy odmítá a zároveň zpochybňuje transparentnost hospodaření okolo Velké ceny Brna. Rozhovor ve Sportovních zprávách vedl Michal Dusík.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Ministr školství Marcel Chládek

30 milionů korun pro Velkou cenu – někomu se to může zdát hodně, někomu málo. Jak to je?

Jsem překvapen, že jsou pořadatelé překvapeni, protože letos dostali bezkonkurenčně největší částku v historii. Dokonce byla léta, kdy nedostali vůbec nic, a proto nechápu, že tehdy Grand Prix rušit nechtěli. Vůbec se divím, jak je možné, že celá akce je ztrátová. Nejlevnější vstupenka stojí 1 590 korun a nejdražší 12 000. Kdyby si každý návštěvník koupil i pouze tu nejlevnější vstupenku – a toto číslo vynásobíme 200 tisíci diváky, o nichž pořadatelé hovoří – akce by měla vydělat okolo 318 milionů korun. Chceme akci podporovat, ale musíme taky vidět transparentní financování. A je třeba si uvědomit, že prostředky, které hodláme dávat na tuto velkou cenu, budeme muset ubrat u jiných velkých akcí. Jsem dokonce přesvědčen o tom, že je to natolik velká akce, že by neměla být financována z rozpočtu ministerstva školství, které má na starosti sport. Je to více cestovní ruch a mělo by to podpořit ministerstvo pro místní rozvoj. Filozofií MŠMT je podpora mládeže a masových sportů.

Určitě v případě Grand Prix jde o akci, která zvyšuje prestiž České republiky ve světě a přitáhne spoustu diváků. Na druhou stranu – vykazuje se, že na Velkou cenu přijede 200 tisíc lidí a prodaných vstupenek je 40 tisíc. Jsou tam trochu zvláštní hry s čísly.

Ano, jednou z podmínek, abychom vůbec dali prostředky na zalistovací poplatek, je, že chceme svého nezávislého auditora, který se podívá na účetnictví akciové společnosti spojené právě s Grand Prix. V materiálech pořadatelů se totiž hovoří o 200 000 návštěvnících, ale pak se mluví o tom, že vstupné platí jen 40 000 diváků. Když se pak podíváme na vykázané vstupné, to činí 49 milionů. A i při nejnižší sazbě vstupenek mi to vychází na 31 000 návštěvníků, takže tady nehraje celá řada čísel.

Grand Prix není jediná velká akce, která se koná na území České republiky. Namátkou – jenom příští rok se zde koná MS v hokeji, halové MS v atletice nebo ME fotbalistů do 21 let. Každá taková akce dostane 30 milionů?

Určitě ne. Máme tady celou řadu akcí, které jsou srovnatelné, co se týče známosti, vysílání ve světě, ale i přímé účasti diváků. Barum Rallye také patří do akcí mistrovství světa a účast diváků je také okolo 200 tisíc. Celkový rozpočet je okolo 14 milionů a z MŠMT sem chodí řádově mezi 6-7 miliony korun. Pokud budeme mluvit o celosvětové známosti, velmi se mi líbí projekt RunCzech, který pořádá pražský maraton nebo půlmaratony po celé České republice. Řádově mají zhruba stejný dopad jako Grand Prix, co se týče HDP, a ministerstvo zde bude poprvé dávat příspěvek, a to dva miliony korun. Myslím si, že ten běh je ještě prospěšnější, protože v rámci RunCzech je zde až 61 tisíc aktivních účastníků.

Kolik můžete vůbec vyčlenit na takové akce? Protože pokladna ministerstva určitě není bezedná. Jinak by si každý mohl ukrojit 70 milionů korun a neměl by problém.

Řádově se to pohybuje okolo 3 miliard, a jde o podporu masového i vrcholového sportu nebo i o investice. Budeme vytvářet nový systém financování, vznikne několik olympijských center, například v Novém Městě na Moravě, v Račicích, a tak dále. Tato centra budou financována i ministerstvem, a naší podmínkou je, aby se zde připravovali jak vrcholoví sportovci, tak mládež. A musejí být otevřena i pro veřejnost.

Kolik z těchto financí půjde přímo na mládež a kolik půjde do svazů, které si pak tyto finance přerozdělí?

Naší prioritní podmínkou je, aby finanční prostředky šly z velké části na mládež. Tím ale můžeme nazvat i podporu vrcholových akcí, protože mládež uvidí úspěchy vrcholových sportovců. Jsem velmi rád, že například Martina Sáblíková či Eva Samková dostanou peníze od ministerstva na provoz svého odvětví, ale zároveň samy podpoří příchod dětí k jejich sportu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články