Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na brněnskou Grand Prix přispěje letos stát 30 milionů

Praha - Na závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně půjde letos ze státního rozpočtu třicet milionů korun. Na svém jednání o tom rozhodla vláda, která tak o deset milionů snížila částku, jež navrhoval ministr školství Marcel Chládek.

Velká cena Moto GP v Brně
zdroj: ČT4 autor: David Soeldner

Dvacet milionů půjde z kapitoly ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Dalších deset milionů pak bude na tuto akci vyčleněno z vládní rozpočtové rezervy ministerstva financí. Odtud přitom mělo být podle návrhu vyplaceno o deset milionů více.

Premiér Bohuslav Sobotka po jednání vlády nesdělil konkrétní důvody, které za snížením navrhované částky stály. "Tak to prostě chodí, že ministři přijdou s nějakým návrhem a pak dojde ke korekci," uvedl. Připomněl, že oproti loňskému roku se státní příspěvek zvýšil o pět milionů korun.

Pořadatele Grand Prix rozhodnutí zaskočilo. "Jsem úplně v šoku. Nejhorší je, že není žádný další výhled. Rok se snažíme a dnes nemáme vůbec žádnou perspektivu," řekla ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. Momentálně to totiž vypadá, že neexistuje návrh systémového řešení, na základě kterého by byla největší motoristická akce na území Česka podporována v budoucnosti.

Pořadatelé brněnského závodu si původně přáli, aby jim stát uhradil celý takzvaný zalistovací poplatek za zařazení do kalendáře mistrovství světa, což je přibližně sedmdesát milionů korun. Takovou částku však nikdy ze státní pokladny nedostali, dotace se v minulosti pohybovaly v obdobných relacích jako letos.

Pro organizátory je brněnská Velká cena ztrátovým podnikem, loni na ní prodělali 41,7 milionu korun. Zhruba polovinu nákladů tvoří zalistovací poplatek za zařazení do kalendáře mistrovství světa. Nad budoucností závodu se kvůli tomu už několik let pravidelně vznáší otazník. O tom, zda se bude Grand Prix v Brně konat i příští rok, by se mělo rozhodnout do poloviny července.

Momentálně to spíše vypadá, že zástupci Automotodromu promotérovi MS příští týden oznámí, aby s nimi pro rok 2015 nepočítal. "Teď nemáme zase vůbec nic a před sebou úřednickou mašinérii. Spíše se přikláním k tomu vše zrušit. Budeme mít u nás jiná mistrovství světa, která se podpoří od státu," uvedla Ulmanová, která ale předpokládá, že v příštích dnech zástupci okruhu vyvinou aktivitu, aby se jim přece jen podařilo získat podporu od státu. "Věřit příslibům si už ale v tuhle chvíli netroufám," dodala.

Podle premiéra Sobotky je čistě záležitostí pořadatelů, zda se rozhodnou tento podnik v Brně zachovat. Bylo by podle něj dobře, kdyby se debatovalo o systémových opatřeních, v jejichž rámci by se na dotacích mohla podílet i jiná ministerstva.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články