Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Černý věří, že se červencovou Bohemkou rallyová sezona už naplno rozjede

Jan Černý se letos chystal na náročnou sezonu. Kombinovat chtěl starty v domácím rallyovém šampionátu s mistrovstvím Evropy v rallyekrosu. Zatím ale stihl jen jeden rallyekrosový start a několik krátkých testů. Černý však věří, že ve druhé polovině roku se vše vrátí do normálu a užije si tak nahuštěný program. "Sezonu jsme měli připravenou, a stále věřím, že máme připravenou, dobře," uvedl.

Sport
zdroj: ČT4

"Domluvili jsme se s týmem Vojty Štajfa, že pojedeme rallye s (Volkswagenem) Polem, a všechno se zdálo být dobré. Bohužel se vše přibrzdilo a půl roku se nic nedělo. Jen jsme měli občas nějaký test, ale kilometrů jsem v autě moc nestrávil. Věřím ale, že teď se to Bohemkou rozjede," řekl Černý. Červencová Rallye Bohemia by měla být prvním závodem MČR.

Devětadvacetiletý jezdec stihl před začátkem pandemie absolvovat zkušební závod v Belgii. "Týden dva poté se ale zavřely hranice a bylo po všem. Pak jsme už měli jen dva rallyové testy a tři rallyekrosové, závody to ale nenahradí," uvedl Černý.

Původně chtěl s rallyekrosovým autem absolvovat jen mistrovství Evropy. Momentálně to však vypadá, že pokud to půjde, pojede i doma. "Když nám to nebude kolidovat s rallye, tak asi pojedeme. Celkově věřím, že Bohemkou se vše odstartuje a následně budou omezení pro všechny co nejmenší," přál si.

Sport
zdroj: ČT4

Černý se neobává ani nahuštěného kalendáře. "Vypadá to, že by klidně mohly být každý víkend závody, ale to se nedá nic dělat. Důležité je, že jsou partneři při nás a organizátoři jsou připraveni," řekl Černý.

Ten se v minulých měsících věnoval hlavně fyzické přípravě. "Koupil jsem si taky motorku, tak jezdím na enduru, což mě baví. Také jezdím virtuální závody, spíše okruhy, které mě baví víc než rallye. Doma mám i simulátor," řekl.

I přesto se stal jedním z ambasadorů oficiálního on-line rallyového šampionátu, který v minulých dnech vyhlásil Autoklub ČR. "Podle mého jsou okruhy daleko reálnější než rallye. Ještě jsem nejel na takové platformě, abych řekl: Wow, to je super. Na okruzích je ta realita úplně někde jinde," podotkl Černý.

Myšlenka virtuálního šampionátu se mu ale líbí. "Rallye se tím přiblíží lidem, kteří na ni nedosáhnou nebo to mají v rámci přípravy. Na druhou stranu bych apeloval na lidi, že v reálu tak escape nebo restart není. Závody se musí jezdit trošku jinak, je u nich potřeba myslet, přemýšlet, a ne když třikrát nabourá, tak si vše restartuje a jede znovu," uvedl Černý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články